Vlček se distancoval od chování Kavana i Laštůvky

Praha - Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) se před poslanci distancoval od chování Jana Kavana a Vladimíra Laštůvky, kteří se v pásmu Gazy setkali se zástupci hnutí Hamas. Podle svých slov z jejich chování brzy vyvodí "personální závěry". Někteří poslanci požadují kvůli blízkovýchodní aféře Vlčkovo odvolání. Trestat nebo odvolávat ho z funkce ale není podle předsedy ODS Mirka Topolánka nutné. Problém je podle něj spíše v lidech, kterými se Vlček obklopuje. Tím, kdo svůj post nakonec opustí, ale možná nebude Vlček, nýbrž jeho poradce Kavan.

„Tato událost byla selháním konkrétních osob,“ tvrdí Vlček. Předseda klubu ČSSD Bohuslav Sobotka považuje takové vysvětlení za dostatečné. Vlček se ve své řeči zároveň kriticky zmínil i o postoji předsedy Senátu Přemysla Sobotky, který setkání s Hamasem odsoudil. Šlo podle něj o hrubé porušení principů české i evropské zahraniční politiky. Vlček dnes řekl, že nad takovou mírou politizace této události může jen vyslovit lítost.

Vlček členy delegace podle svých slov výslovně upozornil, že jejím záměrem není vybočit ze zásad zahraniční politiky EU, která považuje Hamas za teroristickou organizaci. Členové delegace, kteří se s Hamasem tajně setkali, skupinu podle Vlčka svévolně opustili během společné návštěvy islámské univerzity a neinformovali ho o tom. Kavan po jednání s radikálním Hamasem podle Vlčka uvedl, že chtěl být u historického okamžiku, kdy si představitelé Fatahu a Hamasu podají ruce. S tím ale předseda sněmovny nesouhlasí. Jednání s Hamasem je podle jeho slov nepřijatelné. O dalším osudu Kavana chce rozhodnout až po jeho návratu z ciziny: „Není férové jednat o člověku, který není přítomen. Chci mu to říct z očí do očí.“

Na jednání s Hamasem byla i místopředsedkyně europarlamentu Luisa Morgantiniová spolu se zástupci Bulharska, Řecka a Turecka. „Ta záležitost nevznikla, řekněme, v té české části delegace, takže pan předseda na to neměl nejmenší vliv,“ uvedl předseda ČSSD Jiří Paroubek. „Mně to připadá hodně umělé. Já si myslím, že diskuse je spíš o lidech kolem něj. Jsou to lidé, řekl bych, s pochybnou minulostí, někteří se záznamem spolupráce s bývalou státní tajnou bezpečností,“ prohlásil Topolánek. Na to Vlček reagoval slovy, že Topolánek se také obklopuje lidmi, kteří mají pochybnou minulost. Kavan musel už dříve vyvracet obvinění, že spolupracoval s tehdejší komunistickou tajnou službou. Soudní spor s ministerstvem ale vyhrál.

Výhrady ke Kavanovi mají i lidovci. „Co si mám myslet o návštěvě, kterou organizoval Jan Kavan, co si o ní mám myslet, to bude vždycky ke škodě České republiky,“ řekl předseda strany a také bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda. Vlček podle něj nejel na Blízký východ jako soukromá osoba a udělal chybu, když před cestou neinformoval sněmovnu o tom, co se chystá: „Je to velmi citlivé téma, kde má každé slovo větší váhu než kdekoliv jinde.“ Poslankyně Strany zelených Kateřina Jacques incident odsoudila. Celá blízkovýchodní cesta podle ní byla fiaskem a poškodila Česko i Evropskou unii.

Kateřina Jacques:

„Absolutně nemůžeme souhlasit s tím, že z prostředků Poslanecké sněmovny byly placeny cestovní výlohy poradcům pana předsedy Vlčka, kteří jednali zcela v rozporu s politikou vlády České republiky.“


Setkání části delegace s Hamasem podle Topolánka zkomplikovalo pozici Česka v rámci předsednictví i pozici celé EU. Pokládá ho proto za velkou chybu. Vlček dnes zároveň zrušil druhou plánovanou blízkovýchodní cestu s podnikateli. Důvodem podle něj není kritika jeho první mise, ale nynější jednání sněmovny.

Kateřina Jacques
Zdroj: ČT24