Hlavní tahák předvolební kampaně ODS má připravit Kocourek

Praha - Občanští demokraté se před podzimními volbami do poslanecké sněmovny budou spoléhat na exposlance Martina Kocourka, který má připravit stěžejní část volebního programu - kapitolu financí. Kocourek, který je předsedou dozorčí rady ČEZ, už nastínil, že se východiska ODS měnit nebudou - stále například platí, že nejsilnější parlamentní strana chce nižší daně. V minulých volbách připravoval kapitolu finance Vlastimil Tlustý, který přišel s nápadem na rovnou daň.

„Nyní jsme v první fázi příprav. Ověřujeme, jak na tom česká ekonomika je. Jaké parametry můžeme slíbit, zatím říct nemohu,“ uvedl Kocourek. Do září, kdy chce ODS předvolební program zveřejnit, hodlá kapitolu financí maximálně zaktualizovat. Stále totiž kvůli hospodářské krizi není jasné, jaké budu příjmy rozpočtu pro příští roky a v jaké kondici česká ekonomika bude.    

Kocourek byl poslancem od roku 1998 po osm let. Jako ekonomický expert ODS vystupuje od počátku 90. let, kdy se stal poradcem pro mikroekonomiku a pro privatizace tehdejšího premiéra, nyní prezidenta Václava Klause. V roce 1997 spolupracoval na Klausově vládním balíčku opatření na oživení české ekonomiky. V poslední době působí jako externí poradce šéfa ODS Mirka Topolánka.

ODS chce vylepovat plakáty i v Chorvatsku 

Vedle financí se chce ODS zaměřit i na nová témata - podle deníku Mladá fronta Dnes například ekologická, aby strana přitáhla hlasy voličů zklamaných Stranou zelených. Protože kampaň letos spadne do období prázdnin, chystá se voliče ODS oslovit i v místě, kam nejčastěji jezdí na prázdniny, tedy v Chorvatsku.    

„Chceme ODS propagovat jako značku originálním způsobem, který nenaštve, ale pobaví,“ řekl k vylepování billboardů v Chorvatsku šéf volební kampaně, místopředseda ODS Ivan Langer. Co na obrázcích bude, neprozradil. Programová hesla to však zřejmě nebudou, vzhledem k zářijovému termínu ukončení práce na dokumentu.

Vydáno pod