Na dva dny se uzavře silnice ve Smržovce

Smržovka (Jablonecko) - Kvůli dokončení povrchu rekonstruované silnice I/14 ve Smržovce na Jablonecku bude v posledních dvou červnových dnech centrum města pro motoristy zcela neprůjezdné. Více než kilometrový úsek silnice od náměstí T.G. Masaryka až po křižovatku na Novou Ves bude vždy od 7:00 do 19:00 pro dopravu uzavřen. Motoristé budou muset opravovaný úsek objet po vyznačené objížďce, informoval Pavel Slavík z krajského odboru dopravy.

Ve Smržovce se na silnici pracuje už třetí rok. Předloni tam začaly opravy vodovodu a splaškové kanalizace ve vozovce. Na ně navázala oprava dešťové kanalizace, později se přidala ještě rekonstrukce železničního mostu. Nejdéle byl omezen provoz v centru, což podle starosty Marka Hotovce pocítili hlavně tamní podnikatelé, které stavba téměř připravila o zákazníky. „Abychom na nové silnici zajistili bezpečnost chodců, vybudujeme osvětlené přechody a plánujeme tam umístit i ukazatel rychlosti,“ dodal. Rovná opravená silnice bude totiž svádět k rychlé jízdě.

Na frekventovaném tahu z Jablonce do Tanvaldu a Harrachova není uzavírka náměstí jediným omezením. Na silnici se pracuje už od jara, na několika místech je vozovka zúžená, na dalších úsecích řídí dopravu semafory. Největší komplikace čekají na řidiče hned za Jabloncem v Lučanech nad Nisou, kde je kvůli výstavbě opěrné zdi doprava svedena na polovinu vozovky a řízena semafory. Hlavně v ranní a odpolední špičce se tam tvoří kolony.

Silnice I/14 zajišťuje významné spojení z Liberce a Jablonce do Polska. „Práce tam budou pokračovat až do podzimu příštího roku,“ řekl Jan Stach z libereckého Ředitelství silnic a dálnic. Stavba podle něj přijde na 400 milionů korun.