Praha bude šetřit - silničního obchvatu ani metra se úspory nedotknou

Praha - Praha musí kvůli krizi šetřit, chce si totiž vytvořit rezervu 875 milionů na případný propad daňových výnosů. Úspory se dotknou výstavby protipovodňových opatření i rekonstrukce Ústřední čistírny odpadních vod v Troji. Rozhodla o tom dnes městská rada, návrh bude ještě ve čtvrtek schvalovat zastupitelstvo. Šetřit se naopak nebude na výstavbě tunelu Blanka, který je součástí městského okruhu. "Tunelu Blanka se krize dotknout nemůže, má schválený harmonogram, do kterého není možné zasahovat," uvedl primátor Pavel Bém.

Město nechce odkládat ani prodloužení trasy A metra z Dejvické do Motola, které by se mohlo začít stavět ještě letos, ani výstavbu metra D z Pankráce do Písnice v příštích letech. Praha naopak ušetří peníze za přípravu olympiády v roce 2020, veškeré práce spojené s kandidaturou se mají zastavit.

Největší škrty se týkají čističky v Troji, na kterou byla v letošním rozpočtu vyčleněna miliarda korun, z této částky se ale 400 milionů strhne. Na protipovodňová opatření má jít místo 700 milionů jen 400. Pražský primátor také upřesnil, že město v příštích letech odloží některé plánované akce za zhruba deset miliard korun, mezi které patří například rekonstrukce Hlávkova mostu nebo výstavba kolektorů. „Zásah se dotkne i rozpočtů městských částí a příspěvkových organizací,“ uvedl Bém. Město bude podle něj požadovat další audity v organizacích, také správci jednotlivých kapitol budou muset hledat další možné úspory.

Opoziční zastupitel Miroslav Poche (ČSSD) rozhodnutí rady vítá, domnívá se ale, že mohlo přijít mnohem dříve. „Už při schvalování rozpočtu jsem říkal, že město není schopno miliardu na čistírnu odpadních vod proinvestovat,“ uvedl Poche. Opozice už dříve kritizovala i výdaje na informatiku, kde jsou v rozpočtu vyhrazeny téměř dvě miliardy korun.

Rozpočet hlavního města na letošní rok počítá s výdaji ve výši skoro 49 miliard a příjmy ve výši 40 miliard. Výše příjmů i výdajů se ale během roku mění, konečné částky jsou známy až po zveřejnění výsledků hospodaření. Propad daňových příjmů už se projevil na hospodaření města v prvním čtvrtletí letošního roku, kdy město hospodařilo s přebytkem.  

Pavel Bém
Zdroj: ČT24