V Praze roste počet smrtelných nehod

Praha – Letos oproti loňsku vzrostl počet smrtelných nehod, které se v Praze staly do poloviny června. Oproti patnácti v roce 2008 evidují letos metropolitní statistiky již 17 mrtvých na městských silnicích. Z celorepublikového hlediska přitom počet smrtelných nehod meziročně klesá. Oproti loňskému roku způsobili relativně větší počet havárií opilí řidiči, ze všech nehod, které v Praze policisté vyšetřovali do konce května, jich lidé řídící krátce po požití alkoholu způsobili 4,8 procenta. Loni to byla zhruba dvě procenta. Absolutně jejich počet ale poklesl z 280 na 252. Jedná se ovšem o důsledek toho, že se policie již nemusí volat k nehodám s dvakrát větší škodou, než tomu bylo loni. Celkový počet havárií, k nimž policisté letos vyjížděli, totiž meziročně klesl na necelou polovinu.

Naposled skončila smrtí spolujezdce jízda řidiče s 1,8 promile alkoholu v krvi v pondělí večer. Jím vedený vůz jel podle ředitele pražské policie Martina Červíčka až 140kilometrovou rychlostí.

Především kvůli změně legislativy asistovali pražští policisté od ledna do konce května u méně než polovičního počtu nehod než v minulém roce. Loni to bylo zhruba 12 600 kolizí, letos téměř 5 800. Počet zaznamenaných havárií způsobených alkoholem však klesl pouze z 280 na 252. Policejní ředitel poznamenal, že nadále přibývá také lidí řídících pod vlivem drog.

Při 74 dopravněbezpečnostních akcích od počátku tohoto roku policisté podle Červíčka zjistili kolem 18 000 přestupků a 155 trestných činů. Řidiči nejčastěji nedodržovali předepsanou rychlost. Opilých lidí řídících dopravní prostředek zastavili zhruba 700, dalších sto chytili při řízení pod vlivem omamných látek.