Policie zabavila na náchodské radnici dokumenty ohledně prodeje pivovaru

Náchod - Policisté z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality zabavili na radnici v Náchodě dokumenty související s nedávným prodejem městského pivovaru Primátor. Vedle dokumentů si odnesli i přenosný počítač tiskové mluvčí. Pivovar město prodalo letos v březnu liberecké firmě LIF za 150 milionů korun. Podle starosty při prodeji zákon porušen nebyl.

Podle mluvčí přijely asi dvě desítky policistů na radnici ráno a odjely asi ve 14:00. „Policisté dostali vše, co potřebovali. Odnesli si i originály kupních smluv,“ řekl starosta. Podle mluvčí si policisté stahovali i data z počítačů městského úřadu. Vše podle ní proběhlo v klidu.

Prodej náchodského pivovaru do rukou firmy LIF trval téměř rok a provázely ho spory mezi náchodskými zastupiteli. Jeden z neúspěšných uchazečů z výběrového řízení, Pivovar Holba, výsledek tendru označil za nezákonný, radnice i LIF to odmítají. Podle starosty není vyloučeno, že za dnešní akcí policie jsou právě kroky Holby. „V minulosti mnohokrát naznačovali, že prodej skončí u soudu,“ řekl dnes Čtvrtečka.

Předseda představenstva hanušovického Pivovaru Holba Zdeněk Konečný ale uvedl, že o dnešní akci útvaru nic neví. „Proti soutěži jsme podali žalobu a celá věc je v rukou našich právníků,“ uvedl. Pivovar Primátor nedávno ohlásil, že pod novým vlastníkem chce do tří let zvýšit výrobu o polovinu na hranici své výrobní kapacity 200 tisíc hektolitrů piva. Prosadit se chce zejména na trhu v hradeckém a Pardubickém kraji, kde by chtěl konkurovat nejsilnějším českým značkám.

Pro letošní rok Primátor počítá s výstavem kolem 135 tisíc hektolitrů a návratem do zisku mezi pěti až sedmi miliony korun. Loni podnik vykázal tržby 165 milionů korun a utrpěl ztrátu asi deset milionů korun. Firmě LIF také patří pivovary Svijany a Rohozec.

Láhve piva v náchodském pivovaru
Zdroj: ČT24
Vydáno pod