Policejní zásah při brněnském utkání uhradí zřejmě město a stát

Praha - Prvoligový fotbalový klub z jihu Moravy zřejmě nebude platit 80 tisíc korun, které mu naúčtovala policie za zásah proti výtržníkům během únorového zápasu domácích s ostravským Baníkem. O vyplacení účtu se s největší pravděpodobností podělí magistrát a státní úřady. Důvodem je nový zákon, podle kterého musí zákrok policie zaplatit vždy majitel stadionu, nikoliv provozovatel.

Ostře sledované moravské derby mělo prověřit nový bezpečnostní plán, podle zákona tehdy již plně v režii fotbalových klubů. Domácí pořadatelé však nezvládli spolupráci s najatou ochrankou a nezamezili vniku rozvášněných fanoušků na hrací plochu ještě před samotným začátkem zápasu. Domácí tak museli na pomoc povolat těžkooděnce, jejichž zásah si poté policejní ředitelství nechalo naúčtovat. K zaplacení se však dodnes nikdo nemá.

„Výzva nebyla uhrazena, v současné době je tento materiál na našem krajském ředitelství. Oni vzkazují, že nejsou ti, kteří jsou vlastníci. Že je třeba, abychom výzvu poslali vlastníkovi, tedy těm subjektům, kteří za to podle zákona zodpovídají,“ uvedl náměstek krajského policejního ředitele Jaroslav Vaněk.

Reportáž Petra Albrechta (zdroj: ČT24)


Představenstvo brněnského klubu se v krajním případě hodlá s celou záležitostí odvolat k soudu. Ve prospěch klubu hovoří taktéž ministerstvo vnitra, které již má vypracovaný právní rozbor. Kvůli nedokonalosti v zákonu policii doporučuje účtovat náklady vlastníkovi stadionu, tedy městu Brnu a Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Dochází tak k situaci podobné té před vyhlášením novely, kdy policejní složky působily přímo na stadionech. Nové vedení ministerstva i přes problémy o novelu zákona usilovat nebude. Město podle svého mluvčího pokutu zaplatit nehodlá. Celý spor o osmdesát tisíc tak skončí buď dohodou, nebo u soudu.