Verdikt o spolupráci poslance s kontrarozvědkou padne příští týden

Praha - Pražský městský soud dnes začal řešit žalobu poslance Waltera Bartoše (ODS) na ministerstvo vnitra. Poslanec se domáhá soudního rozhodnutí, že byl neoprávněně evidován jako důvěrník v protokolech komunistické vojenské kontrarozvědky (VKR), která ho ve svých záznamech vedla pod krycím jménem Walter. Bartoš tvrdí, že s ní nikdy nespolupracoval. Soudkyně Dagmar Stamidisová dnes jednání odročila s tím, že chce rozsudek vynést příští týden.

V neveřejném jednání dnes vypovídali dva svědci - bývalí členové VKR. „Oba uvedli, že mě neznali,“ řekl novinářům Bartoš. Podle něj také potvrdili, že lidé často neměli tušení o své evidenci. Poslanec rovněž zdůraznil, že ve spisu kontrarozvědky chybí jeho podpis.

Podle Bartoše a jeho kolegy Tomáše Hasila vyplývá ze záznamů, které na ně oba VKR vedla, že s touto tajnou službou nespolupracovali. Jako důvěrníci prý byli evidováni pouze na základě tvrzení spolupracovníků kontrarozvědky, kteří jejich spis založili. S jejich tvrzením souhlasí i ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Pavel Žáček.

Reportáž Zuzany Škrobové (zdroj: ČT24)

Pavel Žáček, Ústav pro studium totalitních režimů:

Zástupkyně ministerstva vnitra však u soudu argumentovala tím, že důvěrníci nemuseli VKR nic podepisovat, ani o své evidenci vědět. Jednalo se prý o nejnižší kategorii, ke které nebyl nutný vázací akt. Právnička proto tvrdila, že byl v záznamech oprávněně, ať již s kontrarozvědkou spolupracoval, nebo ne.

„Je to naprosto strašné. Někdo si vás zapíše, vy o tom nevíte, a po třiadvaceti letech vám to komplikuje život,“ reagoval poslanec. Do záznamů se podle vlastních slov z dřívější doby dostal Bartoš na základě udání kamaráda, což odhalil až v samotném spisu. Skutečnost, že se o poslance VKR zajímala, si Bartoš vysvětluje tím, že sloužil u raketového vojska. Informace ze spisu, že Bartoš předal kontrarozvědce některé zprávy ústně, označil poslanec za „ideologický balast“.

Vydáno pod