Většině pojištěnců končí platnost průkazu

Praha - Všeobecná zdravotní pojišťovna vymění většině svých zákazníků do konce roku průkazy. Ke stejnému kroku se chystají i zaměstnanecké pojišťovny. Pětiletá platnost dokladu, který je zároveň českým i evropským průkazem zdravotního pojištění, totiž končí. Nový průkaz pojišťovna vystaví s předstihem alespoň dvou týdnů před ukončením platnosti toho současného a pošle poštou na adresu zákazníkova trvalého bydliště.


„Platnost průkazu bude našim klientům končit postupně. Každý měsíc končí platnost průkazu asi jednomu milionu klientů Všeobecné zdravotní pojišťovny. Průkazy vyměňujeme průběžně celých pět let, takže pro zdravotní pojišťovny to není nová situace,“ podotkl vedoucí projektové kanceláře Radek Papp. Pojištěnec dostane vyměněný průkaz automaticky. Kontaktovat pracoviště VZP je tedy třeba pouze v případě, že pojištěnec potřebuje vydat nový průkaz před vypršením platnosti stávajícího průkazu nebo pokud by mu nebyl doručen po skončení platnosti jeho průkazu nový. Zákazníci si mohou sami přijít na jakoukoli pobočku průkaz vyměnit. Nové průkazy budou vydány opět s platností na pět let.

"V letošním roce budeme obměňovat průkazy zhruba 230 tisícům našich klientů. Stejně jako VZP rozesíláme průkazy poštou. Prodloužili jsme platnost průkazu na deset let, řekla tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadečková. Na počkání může zákazník dostat papírový náhradní doklad s omezenou dobou platnosti, který je ale plnohodnotně použitelný v tuzemsku i při cestě do zahraničí.

Hana Kadečková a Radek Papp ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)