ODS chce místo zrušení poplatků nižší ceny léků

Praha - Místo zrušení či omezení regulačních poplatků ve zdravotnictví, o což usilují hlavně ČSSD a KSČM, chtějí občanští demokraté prosadit snížení cen léčiv o pět procent. To by lidem ušetřilo až tři miliardy korun. Případné zrušení či omezení poplatků by podle ODS naopak vedlo k prohloubení krize s přímým dopadem na pacienty.

Občanští demokraté chtějí pomoci ministerstvu zdravotnictví prosadit kompromisní návrh protikrizových opatření, který předpokládá zachování zdravotnických poplatků. Součástí nového protikrizového balíčku je také očkování proti pneumokokovi. Rodiče za ně nyní dávají 8 500 korun, nově by očkování měly platit zdravotní pojišťovny, uvedl na brífinku v Senátu exministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Senát bude o těchto návrzích rozhodovat ve čtvrtek dopoledne, kdy má na programu levicové návrhy novel zákona o veřejném zdravotním pojištění ohledně poplatků. Šéf Senátu Přemysl Sobotka je označil za ústavně problematické a zkritizoval jejich autory, že nereflektují odborníky prokázaný pozitivní efekt poplatků na zdravotnictví.

Brífink Sobotky a Julínka k poplatkům (zdroj: ČT24)

Pokud by ODS prosadila zachování poplatků v současné podobě, což by podle ní přineslo do systému sedm miliard korun na zajištění nákladné zdravotní péče, obě novely by dostala znovu k posouzení sněmovna. V ní by levice podle dosavadních informací mohla mít potřebnou většinu k přehlasování Senátu a omezení poplatků. Záleželo by ale zřejmě na hlasu poslance KDU-ČSL Ludvíka Hovorky.