Lékařské komoře se nelíbí poplatky za atestace lékařů

Praha - Česká lékařská komora žádá odvolání náměstkyně Markéty Hellerové, která na ministerstvu zdravotnictví odpovídá za postgraduální vzdělávání lékařů. Prezident komory Milan Kubek uvedl, že nesouhlasí s nově zavedenými poplatky. Lékaři mají platit 3500 korun za závěrečnou atestační zkoušku, 5000 za první opravnou zkoušku a 7000 za druhou. Dosud přitom byly zkoušky zadarmo, nařízení o poplatcích schválila před týdnem vláda.

„Požadujeme odvolání náměstkyně Hellerové, která nese odpovědnost za rozvrat systému postgraduálního vzdělávání už tři roky,“ řekl Kubek. Dopisem požádal ministryni zdravotnictví Danu Juráskovou, aby poplatky zrušila. Zvažuje rovněž výzvu lékařům, aby se k atestačním zkouškám za těchto podmínek nehlásili. Bez atestace ale nesmějí lékaři například samostatně operovat ani si otevřít vlastní soukromou praxi. 

Jurásková kritiku poplatků odmítla. „Vzhledem k opatřením, která ministerstvo směrem ke vzdělávání dělá, to znamená systém rezidenčních míst a posun významného množství finančních prostředků do vzdělávání lékařů, považuji tento výpad lékařské komory za velmi nespravedlivý,“ reagovala Jurásková. Podle jejích informací lékaři v mnoha evropských zemích za atestační zkoušky platí. Částky za zkoušky nepovažuje za nijak fatální.

Rozhovor s prezidentem ČLK a mluvčím ministerstva zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Podle Kubka jsou ale tyto částky vzhledem k výši příjmů mladých lékařů nehorázné. Varoval, že v řadě nemocnic chybějí lékaři a nedostatek lékařů již mnohde ohrožuje kvalitu a dostupnost zdravotní péče. „V této souvislosti jsou poplatky taková symbolická herda do zad, kterou naši politici dávají mladým lékařům, aby sebrali rozum do hrsti a odešli pracovat do zahraničí,“ prohlásil Kubek.

Ministerstvo podle Juráskové přikládá zavedení poplatků výchovný efekt. Dosud se stávalo, že lékaři se ke zkoušce přihlásili a potom nepřišli. Výhrady lékařů k poplatkům za zkoušky proto ministerstvo odmítá - lékař platí za tuto zkoušku jednou za život a platba ho nezruinuje. Velké části lékařů se sice nové poplatky nelíbí, nejsou nicméně jednotní. Proti rozhodnutí vlády jsou i poslanci z ODS a ČSSD. Stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) oznámil, že vyhraje-li sociální demokracie volby, nové poplatky zruší.

Milan Kubek
Zdroj: ČT24
Vydáno pod