7. ročník Bílé pastelky proběhl po celé zemi

Praha - V letošním roce se do projektu Bílá pastelka zapojilo celkem 250 měst. Lidé si opět mohli v ulicích koupit pastelku a podpořit tak nevidomé. V krajských městech si také měli možnost vyzkoušet řadu pro nevidomé zcela běžných věcí: chůzi s vodicím psem, psaní na stroji pro nevidomé nebo se mohli zkusit poslepu podepsat.

Na Václavském náměstí si chůzi s vodicím psem vyzkoušela například herečka Eva Holubová: „Kolem vás je strašně moc vjemů a vy máte vlastně k dispozici pouze tu hůl a svůj sluch. Pro mě byla hrozně těžká orientace, kde vlastně jsem. Pořád jsem měla na vědomí, že přinejhorším to můžu sundat.”

V České republice žije přes 60 tisíc nevidomých a slabozrakých lidí. Téměř každý ví, že bez bílé hole nebo vodícího psa jsou ztracení. Jenže aby tito lidé mohli normálně žít, třeba si vyprat zvlášť bílé a barevné prádlo, musí umět řadu věcí a ovládat různé přístroje.

„Uvařit si poslepu čaj nebo kafe není vždycky jednoduché. Je k tomu potřeba speciálních pomůcek a trochu nácviku. To je také jeden z programů, které jsou podporovány ze sbírky Bílá pastelka,” vysvětluje Luboš Krapka ze Sdružení nevidomých a slabozrakých.

Den bílé pastelky zajišťuje v českých městech a obcích více než 3 a půl tisíce dobrovolníků, většinou studentů, kteří bílou pastelku symbol slepecké hole za 20 korun prodávají. Charitativních akcí ale rok od roku přibývá a lidí, kteří přispívají právě na pomoc nevidomým je čím dál méně. Přesto je letos podle prezidenta Sdružení nevidomých a slabozrakých Josefa Stiborského v prodeji téměř 300 tisíc pastelek.

Z vybraných peněz Sdružení nevidomých a slabozrakých během roku zaplatí výcviky vodicích psů a výuky Brailova písma.

Vydáno pod