Důchodci hrozí za pěstování marihuany až deset let

Olomouc - Policie zadržela třiašedesátiletého muže, který podle nich ve dvou obcích na Olomoucku pěstoval takzvané indoor konopí se zvýšeným obsahem účinné látky THC. Kriminalisté zajistili přibližně 7,5 kilogramu sušené drogy, jejíž cena by se v jednotlivých prodejních dávkách na trhu pohybovala kolem 1,9 milionu korun. Muž byl obviněn z nedovolené výroby a držení drog, stíhán je vazebně. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu až deset let vězení.

Důchodce pěstoval marihuanu takzvaným hydropoidním způsobem. „Jedná se o ojedinělý způsob. Pod lampami o výkonu 400 wattů jsou pěstované rostlinky, kterým jsou v určitých časových intervalech do substrátu, v němž jsou zasazeny, tlakovým čerpadlem vstřikovány výživné látky. Ke každé rostlince byla proto zavedena speciální jehla. Rostliny s pracovním názvem K-1 jsou malého vzrůstu, mají minimum listů a bohaté květy se zvýšenou hladinou THC,“ uvedl vedoucí 1. oddělení olomoucké kriminálky Radek Erben.

Policisté zajistili ve sklepení obou domů, které byly navíc nelegálně napojené na elektřinu, celkem 300 rostlin. Za rok lze stihnout tři až čtyři sklizně. Senior tak mohl ročně vyprodukovat až 30 kilogramů marihuany. Obviněný přitom není uživatelem drog a ani za sebou nemá trestnou činnost podobného charakteru. „Vítězil u něho obchodní duch, zřejmě proto se pustil do výroby zboží, po kterém je obrovská poptávka. Je to velice činorodý človíček,“ dodal Erben. Policisté nyní prověřují, jakou úrodu muž sklidil v minulosti a také případný prodej či místa, kde marihuana končila.

Policie zahájila trestní stíhání i proti dvěma rodinným příslušníkům

Kriminalisté mapovali činnost důchodce z Olomoucka tři měsíce. Zadrželi ho bezprostředně poté, co si z jedné pěstírny odvážel asi dva kilogramy drogy. V souvislosti s případem zahájila policie trestní stíhání ještě proti dvěma rodinným příslušníkům obviněného. Není vyloučeno trestní stíhání dalších osob.

Vydáno pod