Oprava silnice z Kamenice do Rumburka testuje nervy řidičů i politiků

Rumburk – Zkoušku nervů i dovedností řidičů připravili silničáři na tahu mezi Českou Kamenicí a Rumburkem. Probíhá tam rekonstrukce, díky které trvá třicetikilometrová cesta dvakrát déle než obvykle a navíc klade řidičům do cesty rozmanité překážky. Po kritice rozsáhlých omezení ze strany místních lidí včetně některých starostů proběhla také menší slovní přestřelka mezi vedením dotčených obcí a krajem. Podle Ústeckého kraje, kterému silnice patří, totiž není důvod ke stížnostem, protože silnice byla ve velmi špatném stavu a právě starostové o její opravu dlouho žádali.

Rychleji a bezesporu klidněji než po silnici číslo 263 se v současnosti dostanou lidé z České Kamenice do Rumburku po státních silnicích a po skončení probíhající výluky snad i vlakem. Nynější rekonstrukce krajské silnice II. třídy, která potrvá do konce října, probíhá v celé její délce. Stojí tam proto hned třináct semaforů, u nichž musí řidiči stát, potom se auta dostávají na vyfrézovanou vozovku a následně musí ještě objíždět pracovní stroje. Omezení kritizují řidiči a přidávají se také někteří starostové, kteří se dosud rekonstrukce rozbité silnice důrazně dožadovali. „Dá se pochopit, že při tak velké stavbě jsou jistá omezení, možná, že ale tohle překračuje rozumnou mez,“ konstatoval starosta Krásné Lípy Zbyněk Linhart.

Podle krajského úřadu ale není možné opravovat silnici jiným způsobem. „Rozhodně je to lepší, než komunikaci rekonstruovat po částech – tři, čtyři roky by to určitě trvalo,“ uvedl krajský radní pro dopravu Jiří Šulc. Podle mluvčí Ústeckého kraje Veroniky Kindlové by si úřad spíše zasloužil pochvalu za to, že bude rekonstrukce silnice poměrně rychlá. Do konce října, kdy bude oprava dokončena, ale budou muset řidiči nadále buď postávat u třinácti semaforů, nebo jezdit jinudy.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod