Šéf jihomoravské ODS Venclík rezignoval

Brno - Předseda jihomoravských občanských demokratů Milan Venclík dnes odstoupil z funkce. Venclík před týdnem nezískal podporu své mateřské organizace Brno-město, což bylo podle něj i důvodem jeho rezignace. Chtěl prý také ukázat, že nepotřebuje stranické funkce. Rezignaci oznámil na dnešním regionálním sněmu. Sněm zároveň potvrdil předsedu ODS Mirka Topolánka krajským lídrem pro volby do Poslanecké sněmovny. Dostal 102 hlasů ze 108 možných.

Venclíkův pád ve stranické hierarchii naznačil už před týdnem sněm ODS Brno-město, kde nezískal podporu pro kandidaturu do sněmovny a navíc ho delegáti vyškrtli z širšího vedení organizace. Spolu s ním z vedení odvolali další tři jeho stoupence. Počet členů vedení tak snížili z 21 na 17. Venclík to dnes označil za likvidaci nepohodlných členů. Odmítl, že by ve straně ztratil podporu. Třetina podle něj stojí za ním.


Část straníků Venclíka kritizovala za údajnou snahu sbírat funkce. Kolegům
údajně už dřív řekl, že kdyby byl zvolen poslancem, mandát krajského radního si ponechá. Dnes uvedl, že kandidaturou do sněmovny chtěl pouze straně nabídnout svoje služby. Mimo jiné i proto, že s prací dnešních brněnských poslanců podle svých slov nebyl spokojen: „Já ten poslanecký mandát k ničemu nepotřebuji, mě by ve skutečnosti spíš zatěžoval.“ 

Krajský radní Venclík se části straníků znelíbil po loňských krajských volbách. Pro ODS jako lídr získal nejhorší výsledek ze všech krajů a poté uzavřel koalici s ČSSD. Například bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek ji označil za potupnou pro ODS.

Topolánek potvrzen krajským lídrem pro předčasné volby

Topolánek v Brně řekl, že si jih Moravy vybral pro slabší výsledky, jichž zde
strana v minulosti dosahovala. Region tak prý může pomoci vytáhnout. Ke
kraji má podle svých slov také osobní vztah - několik let zde žil a počal
první dítě. Delegáti dnes volili i další kandidáty, kteří se na listině seřadí za
Topolánkem. Post krajské dvojky kandidátky obhájil současný poslanec a lídr
z posledních sněmovních voleb Václav Mencl. Za něj se zařadili poslanci
Pavel Suchánek, Walter Bartoš a David Šeich. Blízko ke zvolení mají ještě
ze šestého místa starosta Brna-Žabovřesk Aleš Kvapil, sedmý poslanec
František Sivera a osmý poslanec Michael Hrbata. ODS má dnes v kraji stejně jako ČSSD osm poslanců.