České zdravotnictví mohou před krizí uchránit rezervy pojišťoven

Praha - První náměstek ministryně zdravotnictví Dany Juráskové Marek Šnajdr v Interview ČT24 řekl, že české zdravotnictví před dopadem hospodářské krize uchrání úspory zdravotních pojišťoven, které vznikly v letech 2007 a 2008. Dosud se počítá s propadem kolem 13 miliard korun. Podle Šnajdra však bude zdravotnictví nadále stabilizované pouze v případě, že nedojde ke změně legislativy a zrušení regulačních poplatků. Sedm miliard navíc, které by si ztráty za poplatky vyžádaly, je podle Šnajdra číslo, které ohrožuje dostupnost zdravotní péče.

„Za situace, že se žádným zásadním způsobem nezmění legislativa, bude chybět 13 miliard korun. Pokud se dnes bavíme o zrušení regulačních poplatků, tak by došlo k rozdílu mezi příjmy a výdaji 20 miliard, a to už je číslo, které pojišťovny nejsou schopny dofinancovat a které ohrožuje dostupnost zdravotnické péče,“ upozornil Šnajdr.

Senát zítra čeká další bitva ve válce o poplatky

Interview ČT24

O dalším pokračování nekonečného příběhu zdravotnických poplatků zítra začnou rozhodovat senátoři. Právě v horní komoře Parlamentu totiž leží dva zákony, které platby ve zdravotnictví upravují (v prvním případě), nebo úplně ruší (v případě druhém). Opozice je do Senátu poslala v půli května.

Šnajdr o poplatcích:

„Zdravotnictví nepotřebuje regulační úsporná opatření proto, aby zdravotní pojišťovny syslily prostředky, ale aby prostředky mohly investovat do moderních, nových, preventivních léčebných metod, jako je právě očkování proti pneumokokovi.“

Horní komora by měla vypracovat a schválit souhrnný pozměňovací návrh a následně jej zpětně předložit k přijetí sněmovně. Kompromisní návrh ministryně zdravotnictví Dany Juráskové, z nějž by měli senátoři vycházet, počítá například se zavedením očkování proti pneumokokovi do systému plně hrazené péče. Dosud taková vakcína stojí 8,5 tisíce korun. Návrh ale především počítá se zachováním dosavadního poplatkového modelu.

ODS chce místo poplatků zlevnit léky

Podle předsedy Senátu, občanského demokrata Přemysla Sobotky, navrhuje jeho strana místo zrušení či omezení regulačních poplatků ve zdravotnictví 5% snížení ceny a úhrady léků. „ODS chce místo zrušení či omezení regulačních poplatků ve zdravotnictví prosadit snížení léčiv o pět procent. To by lidem ušetřilo až tři miliardy korun. Případné zrušení či omezení poplatků by naopak vedlo k prohloubení krize s případným dopadem na pacienty,“ řekl Sobotka.

Podle Šnajdra však v současné době před podzimními volbami do sněmovny k žádné zásadní změně ve zdravotnictví nedojde a chystané kroky jsou jen udržovací: „Jde o krátkodobá stabilizační opatření, která mají v kombinaci s úsporami zmírnit dopad krize do roku 2010. Nutná opatření zřejmě navrhne až nová politická reprezentace.“

Přemysl Sobotka
Zdroj: ČT24