Českými Budějovicemi prošlo 40 extremistů

České Budějovice - Čtyři desítky pravicových radikálů dnes prošly centrem Českých Budějovic. Průvod nacionalistů skandujících hesla "Politickým vězňům svobodu" doprovázeli dva uniformovaní policisté, jejich kolegové v civilu akci monitorovali v ulicích. Na neonacisty čekala u autobusového nádraží dvacetičlenná skupina anarchistů, ke střetu ale nakonec nedošlo. Radikálové konají pochody v českých městech v reakci na obvinění deseti extremistů z pořádání koncertů, na nichž byl údajně podporován nacismus a fašismus.

„Zasáhnout jsme nemuseli, nedopustili se žádného přestupku. Průvod skončil před restaurací U Dlouhého mostu,“ řekl mluvčí policie Jiří Matzner. Dodal, že v průvodu nešli žádní místní stoupenci tvrdého jádra pravicových radikálů, jednalo se především o mladíky kolem dvaceti let.

Pochod na protest proti obvinění extremistů

Pravicoví radikálové svá shromáždění po celém Česku svolávají v reakci na policejní obvinění několika členů Národního odporu kvůli pořádání koncertů, na nichž byl údajně podporován nacismus a fašismus.  

Radikálové na internetu označují zadržené přátele za novodobé disidenty, jejichž propuštění lze dosáhnout jen masovými protesty. Uvádí, že si policisté při zatýkání deseti nacionalistů počínali protiprávně. Ve výčtu výtek na adresu strážců pořádku je například míření brokovnicí na dvouleté dítě, ničení zařízení bytů zadržených, údajné krádeže peněz a věcí ze strany policistů nebo vyhrožování.

Zatčení se hájí tím, že na koncertech nacismus nepropagovali. V reakci na stíhání skupiny deseti nacionalistů se uskutečnily protesty v několika velkých městech České republiky. Týden protestů extremistů proti zatčení deseti radikálů vyvrcholí v sobotu neohlášenou demonstrací před věznicí v Brně-Bohunicích.

Muži obvinění z propadace fašismu
Zdroj: ČT24