Komisi zkoumající nezávislost justice povede komunista Grospič

Praha - Do čela sněmovní dočasné komise, která má zkoumat nezávislost výkonu české justice, sněmovna zvolila poslance Stanislava Grospiče z KSČM. Vznik dočasné komise schválila sněmovna na návrh KSČM koncem března. Komise nemá být vyšetřovací, ale odborná. Působit má jen do voleb, které se uskuteční v první polovině října.

Předseda KSČM Vojtěch Filip její vznik obhajoval tím, že lidé mají o nezávislosti justice kvůli různým kauzám pochybnosti. Měla by také vyvrátit podezření, že bývalá vláda Mirka Topolánka (ODS) byla aktivní při ovlivňování některých kauz.

Členy komise zvolili poslanci v polovině května. Podle původního rozhodnutí měla být desetičlenná. Poslanci ale schválili pouze devět kandidátů, protože KDU-ČSL do ní nikoho nenominovala. Vedle exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) budou v komisi zasedat za ODS poslanci Jiří Polanský a Marek Benda, za ČSSD poslanci Stanislav Křeček, Pavel Němec a Hana Šedivá. Komunisté nominovali odborníka Jaroslava Kubu a poslance Grospiče, zelení expředsedu strany Martina Bursíka.

Vydáno pod