Vnitro představilo manuál pro obce, jak čelit akcím extremistů

Praha - Ministerstvo vnitra představilo manuál, který poskytuje obcím rady, jak čelit akcím extremistů - jak je správně posoudit a případně zakázat. Součástí příručky je kalendář rizikových dnů, které by si extremisté mohli pro svá shromáždění vybrat. Manuál vznikl v rámci vládní strategie boje proti extremismu a ministerstvo při jeho přípravě spolupracovalo s kraji i se Svazem měst a obcí. Z dřívějších informací vyplývá, že průběžně aktualizovaná příručka bude dostupná i na webových stránkách vnitra.

V jedné kapitole manuálu je návod, jak mají obce zkoumat případné pochody - hlavně si dávat pozor na skutečný, nikoliv nahlášený důvod konání demonstrace nebo protestu. Musí pečlivě posoudit jejich datum, trasu, osobu svolavatele, prezentaci akce na webu i to, jak ji vnímá
veřejnost. Manuál uvádí také kontakty na úředníky z jednotlivých krajů, kteří se specializují na shromažďovací právo. Například primátor Ústí nad Labem - města, kde se extremisté často scházejí - Jan Kubata si novinku pochvaluje. „Příručka je velmi dobře udělaná a úředníkům bude nápomocná,“ řekl.

Poslanecká sněmovna minulý týden schválila vládní novelu shromažďovacího zákona, jejímž cílem je dát obcím více možností, jak extremistické akce nepovolit. Novela mění lhůtu, v níž musí úřady rozhodnout, ze tří kalendářních na tři pracovní dny. Některé organizace totiž schválně podávají oznámení o akci v pátek. Podle současné úpravy má pak úřad fakticky pouze jediný pracovní den k tomu, aby o případném zákazu shromáždění rozhodl. Novelu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident Václav Klaus.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Komunikace mezi policií a starosty obcí je klíčová 

Strategii boje proti extremismu schválil na začátku května ještě kabinet Mirka Topolánka. Ve vládním dokumentu se mimo jiné píše, že klíčem k dobrému zvládnutí extremistických akcí je včasná komunikace policie se starosty obcí. Pod novým ministrem vnitra Martinem Pecinou pak začal vznikat speciální tým, který chce proti extremismu bojovat. V jeho čele stojí Pecinův první náměstek Jiří Komorous, bývalý dlouholetý šéf Národní protidrogové centrály.

Pecina se také rozhodl, že navrhne vládě, aby podala k Nejvyššímu správnímu soudu návrh na zákaz činnosti krajně pravicové Dělnické strany a nacionalistické Národní strany. První návrh na rozpuštění Dělnické strany soud v březnu zamítl.