Sněmovna podpořila změnu dopravních předpisů

Praha - Za menší dopravní přestupky by řidiči v budoucnu nemuseli dostávat trestné body a také by neměli mít možnost vymlouvat se na to, že vůz řídila osoba blízká, jejíž totožnost nechtějí prozradit. Počítá s tím poslanecká novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, kterou v prvním čtení podpořila Poslanecká sněmovna. Nyní se jí bude zabývat sněmovní hospodářský výbor. Návrh předložila loni v prosinci sněmovně skupina poslanců z ODS, ČSSD, KSČM a KDU-ČSL.

Mezi autory jsou mimo jiné poslanec ČSSD Cyril Zapletal nebo někdejší ministr dopravy a exposlanec Milan Šimonovský (KDU-ČSL).

Skončí výmluvy na osobu blízkou 

Rozhovor s Karlem Hanzelkou (zdroj: ČT24)

Návrh řeší i obvyklé výmluvy předvolaných majitelů vozidel na to, že řídila „osoba blízká“, kterou odmítnou prozradit. Místo toho bude mít majitel nebo provozovatel povinnost sdělit vyjmenovaným úřadům, kdo auto řídil. Výjimku budou mít auta zpravodajských služeb, která spáchají dopravní přestupek. Výjimkou bude také situace, kdy přestupek spáchalo ukradené auto.

„Přiklonili jsme se k holandskému modelu. Je vytvořen tzv. ohrožovací správní delikt, kdy je trestán provozovatel vozidla za to, že se s tím vozidlem dělo něco proti bezpečnosti silničního provozu,“ přiblížil mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. „Nebude to bodováno, bude tam pouze finanční sankce,“ doplnil.

Karel Sehoř z ODS připustil, že v tomto bodu se může návrh ještě změnit. Jednou z možností je, že by zákon přesně stanovil výčet přestupků, kdy není možné se na osobu blízkou odvolat. Jeho stranický kolega David Šeich tvrdí, že zvolený způsob je neústavní. Karel Hanzelka ovšem podotkl, že ministerstvo konzultovalo aktuálně projednávanou verzi s právníky. „Bylo to podloženo celou řadu analýz,“ řekl mluvčí ministerstva doravy.

Šeich spolu s dalšími poslanci již dříve předložil jinou novelu, která výmluvy řidičů řeší jinak. U menších přestupků s pokutou do 5 000 korun by udělil úřad podle Šeichova návrhu pokutu provozovateli vozidla bez ohledu na to, kdo přestupek spáchal. Pokud s tím ale majitel vozidla nebude souhlasit, bude moci podat odpor a bude se pátrat po tom, kdo vozidlo ve skutečnosti řídil.

Měsíce blažené nevědomosti skončí

Oproti současné praxi, kdy se řidič často dozví o svém přestupku až s několikaměsíčním odstupem, projednávaná novela zákona přikazuje policistům, aby zpravili provozovatele vozidla nejpozději do pěti dnů od spáchání přestupku. „Bude to písemně, pravděpodobně doporučeným dopisem,“ uvedl Hanzelka.

Dnes podpořený návrh také ukládá řidičům povinnost mít na sobě reflexní vestu. Povinnost se má vztahovat na nouzové zastavení na silnici, a to mimo obec. Vestu nebudou muset mít motocyklisté.

Za některé menší přestupky řidiči o body nepřijdou 

Pokud řidič přijde o řidičský průkaz kvůli dosažení určené hranice trestných bodů a bude ho chtít získat zpět, bude muset podstoupit psychologické vyšetření. To má podle předkladatelů pomoci odhalit jeho „nezdravé“ řidičské návyky. Za některé menší přestupky by ovšem měl dostat řidič pouze pokutu a neměl by ztratit body. „Bude se to například týkat jízdy bez rozsvícených světel – dnes je za to jeden bod, takže zůstane pouze finanční pokuta – dále například zákaz vjezdu,“ uvedl Hanzelka.

Zároveň zřejmě nadále ubude výjezdů policistů k dopravním nehodám – a tím i trestů pro viníky. Poslanecký návrh totiž předpokládá, že se zcela zruší finanční strop, při kterém není třeba volat k nehodě policii – nebude-li při havárii nikdo zraněn, nespáchá-li ji opilý řidič nebo nebude-li při kolizi poškozen majetek třetí osoby a podobně.

Na některých dálnicích se pojede až 160 km/h 

Na vybraných úsecích dálnic a rychlostních silnic bude možné zvýšit nejvyšší povolenou rychlost až o 30 kilometrů, tedy až na 160 kilometrů v hodině. To ale bude platit jen pro osobní auta do 3,5 tuny. Karel Hanzelka ovšem upozornil, že ne vždy musí být rychlost zvýšena na 160 kilometrů, je také možné, že se někde bude jezdit 140 nebo 150. Pro zvýšení rychlost podle mluvčího ministerstva dopravy připadá v úvahu například úsek dálnice D11 mezi Poděbrady a Hradcem Králové nebo část dálnice D1 mezi Vyškovem a Kroměříží.

Vydáno pod