Vlček ukončil spolupráci s provinilci z Gazy

Praha - Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček ukončil spolupráci s Janem Kavanem, Vladimírem Laštůvkou i Helenou Opoleckou. Reagoval tak na sílící kritiku kvůli tomu, že se někteří členové jeho delegace setkali se zástupci Hamasu, který EU považuje za teroristickou organizaci. Vlček zároveň vzkázal, že očekává omluvu od předsedy ODS Mirka Topolánka, pokud také on neukončí spolupráci s lidmi, jejichž minulost je podle Vlčka pochybná. Reagoval tak na úterní Topolánkův výrok o tom, že se Vlček obklopuje pochybnými lidmi.

Kavan, Laštůvka a Opolecká se jako doprovod české delegace zúčastnili cesty mezinárodní parlamentní delegace po Blízkém východě. „Přes výslovný nesouhlas a bez vědomí předsedy se svévolně spolu s několika členy delegace setkali v Gaze s palestinskými poslanci, mezi nimiž byli údajně i členové teroristického hnutí Hamas, a tím ohrozili úspěch celé cesty,“ uvedla mluvčí šéfa sněmovny Kristýna Landová. Kavan pro předsedu sněmovny pracoval jako externí poradce, Laštůvka jako příležitostný konzultant. Hana Opolecká je Kavanovou asistentkou.

Setkání části delegace s Hamasem podle Topolánka zkomplikovalo pozici Česka v rámci předsednictví i pozici celé EU. Pokládá ho proto za velkou chybu. Vlček se od chování všech tří členů své delegace distancoval už v úterý na začátku schůze Poslanecké sněmovny. Uvedl, že z toho brzy vyvodí personální závěry. Kavan prý Vlčkovi vše zdůvodnil tím, že chtěl být u historického okamžiku, kdy si znesvářené palestinské frakce podají ruku.

Vlčkova cesta už předem vzbudila značný rozruch, ačkoliv ubezpečil, že se s nikým z Hamasu nesetká. Cílem cesty je podle jeho slov vidět na vlastní oči, jaké změny nastaly v pásmu Gazy po ukončení nedávných bojů - jestli tam mají lidé přístup k potravinám, lékům a jestli bylo obnoveno zásobování. Dalším cílem prý je ověřit, jaké překážky znemožňují nalezení smíru mezi Izraelci a Palestinci.