Na Bruntálsku asi řádí puma

Krnov - Na Bruntálsku řádí pravděpodobně puma. Policie má svědka, který prý viděl, jak šelma ve středu odpoledne zaútočila na koloucha a zabila ho. 31letý muž si šel zaběhat v okolí chatové oblasti Radimka na Krnovsku. Uviděl zvíře podobné pumě, které na koloucha zaútočilo. Policisté později napadené zvíře našli.

Policie zjistila, že se jednalo o malé srnče. Teď ve spolupráci s pracovníky životního prostředí Městského úřadu Krnov hledají a prověřují stopy, jestli se jednalo o kočkovitou šelmu. Zatím nic nevyvrátilo prvotní informaci, že jde o pumu, a nejsou ani hlášena další napadení. Krnovský úřad pak bude místní i myslivce informovat a policie slibuje, že se o ochranu lidí postará. Pokud se zvíře ještě objeví, úřad ho zkusí odchytit.

Puma mohla přijít z Polska 

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

Policisté nevylučují možnost, že šelma na Bruntálsko přišla z Polska. Tamní úřady totiž výskyt podobného zvířete řeší od letošního března především v jihozápadní části země. Šelma již roztrhala řadu divokých zvířat, ale také několik ovcí a prasat. Je možné, že jde o pumu. Šelmou se již zabýval i krizový štáb jihopolského města Opole. Úřady tehdy vyzvaly obyvatele dotčených území, aby nechodili v noci do lesa a aby zavřeli všechna domácí zvířata. Opole zřídilo telefonní linku, kam mohou lidé volat o rady či oznámit výskyt záhadného tvora.

Zatím není jasné, jak by se šelma v místních končinách objevila. Pumy totiž žijí v Americe. Edward Ambicki z opolského krizového štábu se domnívá, že ji někdo chtěl do země propašovat, ale z obavy před hraniční kontrolou ji pustil na svobodu. Spekulace, že puma utekla ze zoologické zahrady v České republice, se nepotvrdila.

Podle odborníků je puma spíše bázlivá a za normálních okolností by si na dospělého člověka netroufla. Rizikem tak zůstávají malé děti. Odborníci proto radí: před pumou, a jakoukoliv jinou šelmu, se nesmí utíkat.

Vydáno pod