Snazší rozpuštění sněmovny zřejmě do voleb nebude

Praha - Poslanecká sněmovna dnes měla rozhodovat o senátním návrhu na snadnější rozpuštění sněmovny. Nakonec však poslanci na návrh předsedy sněmovního ústavně-právního výboru Marka Bendy (ODS) vyřadili závěrečné schvalování novely z programu červnové schůze. Sněmovna by se k novele mohla vrátit asi až krátce před předčasnými volbami na podzim. Pro schválení senátní změny ústavy ale zatím není ve sněmovně dostatek hlasů. Musí jich být totiž nejméně 120, poslanci z pravicových stran by k prosazení novely potřebovali tedy i hlasy z levice, což může znamenat, že současná sněmovna do konce svého funkčního období o novele ústavy nerozhodne.

Ústava by tímto krokem do budoucna řešila podobné situace, jaká například nastala nedávno po pádu Topolánkova kabinetu. Aby se vůbec mohly uskutečnit předčasné volby, museli zákonodárci schvalovat jednorázový zákon na rozpuštění dolní komory.

„Na to potřebujete 120 hlasů ve sněmovně a 3/5 přítomných senátorů, což u takových situací je 49. Pokud ty hlasy nejsou, pak bychom se nikdy nedostali fakticky k žádnému řešení,“ uvedl v pořadu ČT předseda ODS Mirek Topolánek.

Paroubek je proti 

Podle sociálních demokratů by věc měla řešit až sněmovna po předčasných volbách. Jiří Paroubek návrh ústavní změny vnímá jako silný zásah do stávajícího parlamentního uspořádání ČR. „Znamenal by silný zásah do parlamentní demokracie, protože by posunul význam jednotlivých komor parlamentu ve prospěch Senátu. Myslím si, že takto koncipována ústava není,“ reagoval Paroubek.

Vstřícní ke schválení novely nebyli ani komunisté, kteří se už na květnové schůzi neúspěšně pokusili schvalování zákona oddálit.