Bývalý šéf vytunelované KPB dostal čtyři roky

Praha - Pražský vrchní soud dnes udělil bývalému šéfovi Kreditní a průmyslové banky (KPB) Antonínu Moravcovi za porušování povinností při správě cizího majetku čtyřletý trest. Moravec jako generální ředitel KPB půjčil v roce 1992 své společnosti Amex přes 191 milionů korun, ačkoliv věděl, že firma nebude schopna úvěr splatit. Další jeho skutky musí znovu projednat prvoinstanční soud.

Moravec musí podle pravomocného rozsudku také zaplatit pokutu ve výši jeden milion korun a nesmí po dobu pěti let pracovat ve statutárních orgánech bank. Obžaloby z podvodu ale soud bývalého šéfa KPB zprostil, protože se nepodařilo prokázat, že by banku poškodil úmyslně.

Případ bývalého ředitele KPB však zatím nekončí. Prvoinstanční soud se bude muset zabývat ještě dalšími Moravcovými skutky, které se mu loni v září nepodařilo prokázat. Žaloba viní Moravce ještě z poškozování věřitele. Moravec pracovníkům KPB sliboval, že jeho firma bude za úvěr ručit majetkem, který nikdy neměla. Z úvěru pak zaplatil nejen dluhy Amexu, ale i svých dalších společností.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Odsouzený svou vinu od začátku popíral. Tvrdil, že jeho činnost byla na svou dobu standardní. Problémy mu prý přinesla až jeho politická angažovanost v KDU-ČSL.

Policie se o Moravcovy aktivity zajímala už v roce 1994

Kauza KPB zamířila k soudu až v listopadu 2003. Pražský městský soud ale obžalobu v roce 2004 vrátil k došetření. Původní znalec Vladimír Komeda totiž působil jako správce konkurzních podstat některých společností ovládaných Moravcem.   

Moravec založil KPB v roce 1992. Od jiných bank poté získal téměř tři miliardy korun úvěrů, z nichž zhruba polovinu rozpůjčoval firmám, které vlastnil či spoluvlastnil. Firmy ale jeho bance údajně nesplácely, a KPB tak neplatila ani svým věřitelům. Kvůli špatnému hospodaření banky, která zanechala dluhy asi 3,5 miliardy korun, na ni ČNB v roce 1993 uvalila nucenou správu. V roce 1995 byla KPB odebrána licence a banka šla do konkurzu.

O Moravcovy aktivity se policie zajímala od června 1994. V prosinci téhož roku byl vzat do vazby a obviněn z trestných činů zkreslování údajů hospodářské a obchodní evidence a zpronevěry. Policii se ale nepodařilo zmíněnou trestnou činnost dokázat a v roce 1996 vyšetřování krachu KPB uzavřela. Moravce navrhla obžalovat pouze pro trestný čin poškozování věřitele.

Vydáno pod