V Hlučíně mají autoškolu pro hasiče

Hlučín - První autoškola pro profesionální hasiče z celé České republiky funguje od června v areálu bývalých kasáren v Hlučíně na Opavsku. Záchranáři tam mohou získat řidičský průkaz na osobní i nákladní vozy a také na autobusy. Mezi hasiči je o novinku velký zájem. Kromě výcvikových vozidel využívá hlučínská autoškola také učebnu pro výuku teorie. Praktickou část výcviku hasiči absolvují na autocvičišti v areálu letiště Dolní Benešov - Zábřeh.

V hlučínské autoškole mají také učebnu pro výuku teorie s kapacitou 30 žáků a technické modely. Patří mezi ně i výukový model Tatry T815, kde si žáci mohou prohlédnout jednotlivé části vozu.


„Výhodou pro ně samotné je to, že to mají zdarma, že nemusí platit žádný finanční obnos v jiné civilní autoškole a tady v rámci zaměstnání udělají kurz,“ uvedl vedoucí hlučínské autoškoly Hubert Rebok.

Reportáž Daniela Šamánka (zdroj: ČT24)

„Jsme jediní v České republice i historicky, doposud žádná autoškola, kterou provozoval nějaký útvar Hasičského záchranného sboru ČR, nebyla, proto jsme vlastně velkým přínosem pro ostatní příslušníky všech krajů,“ řekl tiskový mluvčí hlučínských hasičů Petr Orel.

Do konce letošního roku získá v Hlučíně řidičský průkaz více než 100 hasičů z celé České republiky.