V Česku potvrzen sedmý případ prasečí chřipky

Praha - Česko má sedmý případ takzvané prasečí chřipky. Mluvčí ministerstva zdravotnictví uvedl, že testy národní referenční laboratoře potvrdily další případ infekce virem chřipky A(H1N1). Stejně jako v předchozích šesti případech má i nejnovější onemocnění lehký průběh. "Pozitivně testovanou je osmadvacetiletá žena z Prahy, která přicestovala z New Yorku do Česka v sobotu 13. června. Tři dny po příjezdu se u ní objevily první akutní respirační příznaky a ve středu 17. června přišla na infekční kliniku Fakultní nemocnice Bulovka," upřesnil mluvčí.

Lékaři odebrali ženě materiál na virologické vyšetření, který předali k vyšetření národní referenční laboratoři. „Onemocnění má celkově lehký průběh, proto nebyla nutná hospitalizace. V současné době je žena v dobrém klinickém stavu v domácí izolaci,“ uvedl Sršeň.    

Dva lidé, kteří byli s nemocnou v kontaktu, jsou podle mluvčího v pořádku a bez příznaků infekce. U potvrzeného případu ani u ostatních kontaktů nebyla podána antivirotika.

Celosvětově už se prasečí chřipkou nakazilo 37 500 lidí v 81 zemích světa, na následky zemřelo 165 lidí. Vyplývá to z posledních údajů, které zveřejnilo Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). V Evropě zaznamenali nákazu zdravotníci ve 26 státech. V Česku měly zatím všechny případy onemocnění lehký průběh.