Bahna 2009: Přehlídka armádní techniky v praxi

Strašice - V devět hodin ráno se otevřely brány vojenského výcvikového prostoru v Bahnech u Strašic. Letos se zde uskutečnil již jubilejní dvacátý ročník největší společné přehlídky současné i historické vojenské techniky v Evropě. Více než 50 tisíc diváků se přišlo podívat na ukázky bojového výcviku, simulované operace i rekonstrukce válečných operací na území Československa. Na hlavní program i s komentářem armádních velitelů se můžete podívat ze záznamu na webu ČT24.

Zájem o vojenství v Česku roste a ruch na cvičišti v Brdech to jen potvrzuje. Bahna už tradičně spojují historickou tradici v podání spolků vojenských nadšenců s armádní současností. Taková prezentace armády je podle ministra obrany Martina Bartáka potřeba: „Je důležité, aby armáda ukazovala veřejnosti, proč vlastně existuje, jak funguje na našem území a co dělá v mísích.“ 

Cílem přehlídky je tradičně přiblížit veřejnosti současnou vojenskou techniku, praktickými ukázkami demonstrovat profesní připravenost příslušníků Armády České republiky a ukázat vyspělost vojensko-historických jednotek předválečné Československé armády. Vojáci předvedli kromě statických ukázek vojenské techniky více než hodinovou dynamickou ukázku s použitím letectva a dalších bojových prostředků. Nechyběly ani samostatné ukázky ženijního vojska, vojenské policie, ukázky letecké akrobacie či módní přehlídka armádního oblečení.

Bahna 2009 (zdroj: ČT24)

V historické části představily kluby vojenské historie ukázky bojů na Podkarpatské Rusi v roce 1939 a obléhání německých vojsk ve francouzském přístavu Dunkerque za účasti Československé samostatné obrněné brigády. Ukázka Dukelské operace připomenula masivní nasazení tanků, především T-34 a další těžké vojenské techniky v nepřístupném terénu Karpat. K vidění byly také přesné kopie vojáků Českolovenské obrněné brigády, nebo polní tábor Wehrmachtu.

Vedle bojů o podkarpatskou Rus nebo operaci na Dukle byly k vidění i akce ze zásahů v Kosovu nebo v Afghánistánu. Jejich součástí je většinou nábor nových vojáků - letos má ale armáda kvůli finančním škrtům stopstav. „Máme na letošní rok nabráno zhruba 600 - 650 osob. Museli jsme ale v podstatě zastavit ten poslední kvartál,“ uvedl náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Vojáci se nyní mohou jen předběžně zapsat a čekat, až se jim armáda časem ozve.

Při návštěvě areálu musí lidé počítat s tím, že po většinu doby nebudou mít signál z mobilního telefonu. Zároveň by návštěvníci, kteří přijedou autem, očekávat, že na Rokycansku, kde se přehlídka koná, se tvoří dopravní zácpy a kolony, protože spousta lidí teprve do areálu míří. Už nyní jsou jich je zde několik desítek tisíc.

Vzhledem k významnému jubileu a desátému výročí vstupu České republiky do NATO se akce zúčastnili i příslušníci armády USA a Rakouska. Armáda Spojených států amerických předvede bojové vozidlo MGS Stryker, které nebylo dosud v České republice veřejně prezentováno.

Pandury prošly zkouškami bez větších potíží

Dni pozemního vojska ve Strašicích využil náčelník generálního štábu Vlastimil Picek také k tomu, aby oznámil, že armáda ukončila doplňkové vojskové zkoušky obrněných vozidel Pandur, a to bez větších problémů. Vojáci by mohli podle něj mohli získat první Pandury ještě letos. „Příští týden budou moji kolegové zpracovávat závěrečnou zprávu. Pokud tam nebude nic, jakože podle informací, které mám, tam žádné vážné nedostatky nejsou, tak se předpokládá, že do konce roku armáda obdrží těch prvních 17 kusů podle smlouvy,“ řekl Picek. 

Vojáci chtějí celkem 72 „obyčejných“ vozidel, 11 vozidel ve velitelské
verzi, 16 pandurů ve dvou variantách verze průzkumné a po čtyřech vozidlech ve zdravotnické a ženijní úpravě. S jejich nasazením se počítá do misí v zahraničí, v první řadě v Afghánistánu.