Schwarzenberg vidí společnou vládu s Paroubkem nereálně

Praha - Senátor Karel Schwarzenberg, o němž se spekuluje jako o pražském lídrovi TOP 09, předem vyloučil případnou povolební spolupráci strany TOP 09 s ČSSD pod vedením Jiřího Paroubka. Bývalý ministr zahraničí řekl, že mu v tom brání Paroubkovy "velmi osobní a podrazové útoky" a také "nezdravá finanční a rozpočtová politika" sociálních demokratů. Uvedl tak v rozhovoru pro Lidové noviny.

„S nynějším vedením to nevidím. Myslím, že by to nemělo smysl. Nevidím tu možnost. Tedy to by se musela ČSSD velice změnit,“ uvedl Schwarzenberg v rozhovoru. Předseda sociálních demokratů si prý pohněval tolik lidí, že spolupráce s ním by byla velice obtížná. „Pokud by (Paroubek) přišel na rozumné myšlenky, tak se může jednat. Ale je to nepravděpodobné,“ uvedl bývalý ministr zahraničí.

Schwarzenberg dále řekl, že v předvolební kampani je straně TOP 09 ochoten finančně pomoci miliardář Zdeněk Bakala. Finančník prý bývalému šéfovi české diplomacie pomoc sám nabídl.

O registraci na ministerstvu vnitra požádala TOP 09 počátkem týdne, podle obvyklých lhůt by měla být strana do seznamu zapsána v příštím týdnu. Potichu připravovaný projekt TOP 09 představil Kalousek veřejnosti minulý týden. Strategickou smlouvu o spolupráci má TOP 09 domluvenou s hnutím Starostové a nezávislí. Kalousek dopředu nevylučuje ani předvolební či povolební koalice s jinými jeho straně blízkými uskupeními. Blízko bude mít TOP 09 zřejmě k ODS.