Radikálové v Brně vyšli do ulic

Brno - Asi 150 pravicových extremistů se s výkřiky "Svoboda" a "Totalitní stát" vydalo k branám věznice v brněnské městské části Bohunice, kde má proběhnout demonstrace. Akcí, kterou organizuje neonacistická organizace Národní odpor, chtějí radikálové protestovat proti stíhání svých deseti souputníků. Těm hrozí až osmiletý žalář za to, že uspořádali 11 koncertů, na nichž údajně propagovali nacismus. Extremisté považují obvinění za nesmyslné. Polovina stíhaných je ve vazební věznici právě v Bohunicích. Poklidný průběh akce má zajistit několik set brněnských policistů.

Od rána policie kvůli protestu hlídkuje na vjezdech do Brna i na hlavním železničním a autobusovém nádraží. Účastníci protestu vyšli z parkoviště u obchodního domu Kaufland v Jihlavské ulici.

Skupina radikálů čelí obvinění kvůli uspořádání 11 koncertů v Česku, na nichž byla údajně podporována nacistická ideologie. Extremisté ale obvinění popírají. Neonacističtí zastánci je dokonce označují za novodobé disidenty, jejichž propuštění lze dosáhnout jen masovými protesty.

Pochody na protest proti stíhání neonacistů

V reakci na jejich stíhání se v průběhu tohoto týdne uskutečnily demonstrace v některých českých městech. Protestní pochody se konaly v Českých Budějovicích, Havlíčkově Brodě, Jablonci nad Nisou, Mladé Boleslavi, Mostě nebo ve Zlíně. Extremisté jsou přesvědčeni, že jen demonstracemi dosáhnou propuštění svých přátel a zastavení stíhání.

Národní odpor, organizátor dnešního protestu, je jedním ze dvou nejvýznamnějších ultrapravicových uskupení v Česku. Hnutí je založeno na nadřazenosti bílé rasy a antisemitismu, hlásí se k ideologii nacionálního socialismu a používané symboly a kombinace barev odkazují k hitlerovskému Německu. Jeho přívrženci se již dlouho účastní také akcí krajně pravicové Dělnické strany.

Hajlování na soukromé oslavě
Zdroj: ČT24