Advokát Julius Kramarič se vrátil z JAR do Česka

Johannesburg - Český advokát Julius Kramarič, zadržovaný v Jihoafrické republice v souvislosti s případem Radovana Krejčíře, je na svobodě a dnes se vrátil do Prahy. Soud v Johannesburgu totiž rozhodl, že pro další zadržování už nejsou důvody. Kramarič spěchal, bál se, že mu v JAR hrozí nebezpečí.

„Jsem rád, že jsem alespoň v rovině prvního jednání přesvědčil soud o tom, že jsem nevinen. Domnívám se, že jednání může pokračovat, ale taky nemusí, protože můj vnitřní pocit je, že jsem měl být rukojmím inženýra Krejčíře v Jižní Africe,“ sdělil Kramarič pro Českou televizi.

Soud podle něj rozhodl v pátek odpoledne. „My jsme se samozřejmě co nejkratší cestou pokusili dostat z Jihoafrické republiky, protože skutečně se domnívám, že mi hrozilo nebezpečí újmy na životě,“ dodal advokát. Kramarič se však bude muset v listopadu do JAR vrátit, protože soud začne projednávat důkazy jeho případu.

Kramarič měl ovlivňovat výpověď Krejčíře 

Jihoafrická policie advokáta na konci května opakovaně zadržela na letišti v Johannesburgu. Kramarič nejprve strávil v cele jednu noc kvůli údajnému ovlivňování výpovědi uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře. Úřady poté právníka propustily, ale těsně před odletem do Česka ho zadržely znovu. Kramarič byl poté v JAR propuštěn z cely předběžného zadržení na kauci a koncem června jej mělo čekat soudní jednání.