KSČM sesadila z kandidátky šéfa své mládežnické organizace

Praha/Zlín - Ústřední výbor Komunistické strany Čech a Moravy zasáhl do volby zlínského lídra kandidátky KSČM pro předčasné parlamentní volby, které proběhnou na podzim. Zlínští komunisté do čela kandidátky původně postavili předsedu Svazu mladých komunistů Československa Lukáše Kollarčíka, komunistická centrála jej následně odsunula na třetí místo kandidátky a nahradila dosavadním poslancem Vladimírem Koníčkem. Komunisté argumentují tím, že Zlínští nerespektovali nominace svých okresních konferencí. Za odvoláním stojí i napětí mezi komunisty a jejich mládežnickou organizací.

Podle některých členů KSČM si mladí komunisté násilně vynucují podporu své strany. K otevřenému konfliktu pak došlo kvůli demonstraci mladých komunistů na nedávném pietním aktu v Lidicích, kde účastníci rozvinuli prapory soudem zakázaného Komunistického svazu mládeže. Jeho přímým pokračovatelem je právě Svaz mladých komunistů Československa.

KSČM opakovaně vytýká svému dorostu přílišný radikalismus. „Nemám nic proti radikalismu. Já mám hodně proti planému radikalismu a planým slibům. Nenabízí to řešení. To mi vadí,“ řekl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Svaz se proti KSČM ostře ohradil 

Členové svazu však s kritikou nesouhlasí. „Je daleko lepší vzbuzovat animozity a rozdělovat - a tím o sobě dát vědět, samozřejmě ne účelově, ale je lepší dát o sobě vědět než být potichu. V takovém případě by o nás nevěděl vůbec nikdo,“ říká čtyřiadvacetiletý předseda svazu Lukáš Kallarčík. „Jestli soudruh Filip myslí, že podat mládežníkům pomocnou ruku je to, že nás nazve extremisty, tak to se, myslím, soudruh Filip velmi plete,“ reagovala na Filipovy výtky předsedkyně brněnské organizace Svazu mladých komunistů Československa Zuzana Votroubková.

Podle politologů spory mezi vedením a mladými stoupenci komunismu však straně v blížících se volbách neublíží. „Elektorát KSČM je velmi starý a mezi mladými prakticky nenachází žádnou podporu. To znamená, ten dopad bude asi minimální,“ podotknul politolog Tomáš Lebeda.