Začalo astronomické léto

Praha - Dnešek je nejdelším dnem v roce s nejkratší nocí. V 7:45 letního středoevropského času vstoupila Země do znamení Raka, nejvíce se přiklonila ke Slunci a nastal letní slunovrat. Začalo tříměsíční astronomické léto. Slunce totiž na své každoroční pomyslné dráze dosáhne v tento okamžik nejsevernějšího bodu a začne se opět vracet k rovníku.

Na severním polárním kruhu nezapadne Slunce ani o půlnoci. Toto půlnoční Slunce by bylo možné z Česka zahlédnout z výšky 280 kilometrů. Proto je v červnu vidět nejvíc umělých družic, které nad Českem proletí. Vypadají jako hvězdy a po obloze tiše plují všemi směry.

Kolem slunovratu se také objevují noční svítící oblaka. I je totiž Slunce, které se ukrývá jen mělce pod obzorem, v noci ozařuje. Jde o oblaka ve velkých výškách kolem 80 kilometrů.

Zatímco astronomické léto je doba od letního slunovratu do podzimní rovnodennosti, která letos připadá na 22. září, klimatologické léto je období mezi 1. červnem a 31. srpnem. Vegetační léto je totiž roční doba, kdy jsou průměrné denní teploty vyšší než 15 stupňů Celsia. Závisí na nadmořské výšce krajiny.