Pospíšil i Benešová odsoudili návrat Křivance do funkce

Praha - Krok ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové vrátit do funkce Jiřího Křivance byl špatný. V dnešních Otázkách Václava Moravce (OVM) se na tom shodli exministr Jiří Pospíšil a stínová ministryně spravedlnosti za ČSSD Marie Benešová. Podle ní Kovářová jmenovala Křivance bez toho, aniž by si zjistila dostatek informací o dalších možných jménech. Zároveň oba politici zavrhli návrh ministryně udělat justiční prázdniny, aby se tím pomohl zvrátit kritický nedostatek financí v rezortu - podle Pospíšila je výkon soudní moci ústavní povinností státu.

Ministryně Kovářová před týdnem vrátila do funkce ústeckého krajského státního zástupce Jiřího Křivance, kterého v únoru odvolal exministr Pospíšil. Důvodem bylo, že Křivanec odvolal šéfa liberecké pobočky státního zastupitelství Adama Bašného kvůli komentování kauzy vicepremiéra Jiřího Čunka. Kovářová své rozhodnutí komentovala tím, že návrat Křivance není ideální, ale situaci bylo nutné řešit.

Podle původního vyjádření Kovářové se nenašel žádný zájemce o funkci, nepřihlásil se podle ní ani nikdo ze současných náměstků. Posléze uvedla, že jí vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula nikoho jiného nenabídl - ten však v dnešních OVM uvedl, že podle zákona navrhuje pouze jednoho člověka, a tím nejlepším kandidátem je podle něj právě Křivanec.

Křivancův návrat pod palbou kritiky (zdroj: ČT24)

Ke kritice rozhodnutí Kovářové se připojili i Pospíšil a Benešová, která již dříve proslula výrokem, že Čunkova kauza byla zinscenována členy tzv. justiční mafie, do které patřila například nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká či špičky pražského vrchního soudu. Benešová by do této „skupinky“ zřejmě počítala i Křivance, který podle ní má zajistit vliv mafie na severu Čech a pomoci zamést kauzu pod koberec.

„Ona si nezjistila potřebné informace, dala tam prvního, kterého jí naservírovali. Já se ptám, proč stejným způsobem neobsazuje prázný post, tuším, že 4 roky uprázdněný post v Hradci Králové? Tam se nespěchá, tady se spěchalo, aby se Křivatec vrátil do funkce,“ vzkázala ministryni Benešová.

Justici chybí stovky milionů, ohrožen i chod soudů

Reforma české justice je nezbytná, ale nejsou na ni peníze. Příští rok přijde ministerstvo spravedlnosti o 1,5 miliardy korun, a tak je ohroženo například zavedení institutu domácího vězení nebo technická modernizace jednacích síní. Projekt eJustice by se ale podle Pospíšila zastavovat neměl, stejně tak by neměly přicházet v úvahu justiční prázdniny.

Podle Pospíšila došlo za poslední tři roky k oddlužení rezortu spravedlnosti a zrychlení soudních řízení. V důsledku toho však dochází ke zvýšení počtu odsouzených, pro které nejsou místa ve věznicích, která navíc zatěžují rozpočet. Řešením by měl být právě institut domácího vězení. Pospíšil proto navrhuje možnost jeho spolufinancování ze strany odsouzených. Tento návrh by zřejmě měl i podporu Benešové: „Pokud by někdo přišel s nějakou inovací, jak docílit toho, aby se aspoň částečně začal tento projekt realizovat, tak já bych to nebrzdila.“

Jiří Pospíšil

„Výkon soudní moci je dán ústavou, občan má na něj právo a není možné říci, že na něj nemáme peníze. Nemusíme mít peníze na nové investice, stavby či nahrávací zařízení, ale na chod soudu peníze stát uvolnit musí, je to ustavní povinnost státu.“

Jak Benešová, tak Pospíšil varovali před návrhem ministryně Daniely Kovářové o dvoutýdenních justičních prázdninách v zimě a v létě, které by ušetřily stovky milionů. Soudy totiž zřejmě nemají do konce roku ani tolik peněz, aby mohly topit a svítit. Úspory by se měly hledat jinde. „Výkon soudní moci je dán ústavou, občan má na něj právo a není možné říci, že na něj nemáme peníze. Nemusíme mít peníze na nové investice, stavby či nahrávací zařízení, ale na chod soudu peníze stát uvolnit musí, je to ustavní povinnost státu,“ uvedl Pospíšil.

Pospíšil také uvedl, že na počátku roku mu ministerstvo financí přislíbilo možné přidání několika set milionů na provoz soudů. Pokud by ministerstvo slib nyní dodrželo, nemuselo by se sahat ani na personální situaci v justici, která je nyní vyhovující.

Vydáno pod