I otcové bojují proti diskriminaci

Praha - S diskriminací v práci se setkávají i muži. Zdaleka ne všichni zaměstnavatelé totiž mají pochopení pro to, že se i otcové podílí na výchově dětí. Navíc musí muži bojovat proti stereotypu, že hlava rodiny má především vydělávat peníze. Na nespravedlnosti chce upozornit Táta fest, který připadá právě na dnešek, kdy se slaví Den otců.

„Chceme ukázat, že většina mužů, kteří se o své děti starají rádi, že se o ně starají s láskou, že to umí a že jsou na to dobře připraveni,“ vysvětlil pořadatel Táta festu Václav Šneberger. Zdaleka ne všichni otcové jsou ale motivováni pro to, aby šli na otcovskou dovolenou. Rozhodují se pro ni jen 2 procenta otců.

„V porovnání s ostatními Evropany máme nesrovnatelně nižší procento mužů, kteří si tuto možnost zvolí,“ řekl ředitel Ligy otevřených mužů Martin Jára. Legislativa jim už ale začala vycházet vstříc. Na schválení čeká návrh prorodinného balíčku, kdy by otec mohl jít po porodu na týden domů za 70 procent svého platu. Den otců se také snaží o to, aby byl v kalendáři stejně významným datem jako Den matek.

Reportáž Terezy Krásenské a Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Matky jsou v práci znevýhodňovány

Více než polovina českých matek se v práci setkala s diskriminací kvůli tomu, že má děti. Vyplývá to z výzkumu, který zveřejnila společnost Gender Studies. Matky mají podle něj velké problémy při hledání nové práce, ale setkávají se i s neochotou při návratu do té staré.

„Nejčastěji se respondentky setkávaly s tím, že jim zaměstnavatel kladl otázky týkající se jejich rodičovství - kolik mají dětí, kdo se o ně bude starat, když budou v práci a podobně,“ řekla projektová manažerka Gender Studies Alexandra Jechanová Doleželová.

Šéfové se přitom podle zákona o zaměstnanosti nesmějí na děti ptát. Výzkum také ukázal, že problém mají i matky, které se vracejí do staré práce. Když už dostanou své původní místo, šéfové nejsou ochotní tolerovat více žádostí o volno nebo odmítání přesčasů. Situaci v Česku by mohl zlepšit sněmovnou přijatý antidiskriminační zákon.