Kuchtová je zpět. Přijali ji krumlovští zelení

Český Krumlov - Bývalá místopředsedkyně Strany zelených (SZ) Dana Kuchtová podala v neděli své domovské organizaci v Českém Krumlově novou přihlášku do strany. Spolu s dalšími třemi členy vnitrostranické frakce Demokratická výzva Martinem Čáslavkou, Věrou Jakubkovou a Olgou Zubovou z ní byla na jaře vyloučena. "Mé přijetí bylo schváleno jednohlasně všemi členy základní organizace," řekla po zasedání Kuchtová. Podle lídra zelených Ondřeje Lišky však musí znovupřijetí vyloučených schválit předsednictvo strany, které se zatím tváří odmítavě.

Většina členů předsednictva podmiňuje úvahy o návratu Kuchotvé zrušením Demokraticé výzvy. Kuchtová proto nabízí ústupek v podobě přeměny stranické opozice: „Třeba do frakce, která bude oficiálně uznaná ve stanovách Strany zelených.“ Většina předsednictva ale trvá na zániku opoziční platformy. O Kuchtové navíc nemohou jednat do doby, než skončí stranický soud, který má určit, jestli byla vyloučena oprávněně. Smírčí komise se chce kvůli tomu sejít opět ve středu 24. června.

Liška zatím návrat bývalé místopředsedkyně, ministryně školství a hlavní oponentky někdejšího lídra Bursíka nepokládá za možné. „Jelikož důvody k jejich vyloučení, jako je porušování stanov a destruktivní jednání, nadále přetrvávají, nevidím žádný prostor, aby se do Strany zelených mohla vrátit,“ prohlásil po sobotní republikové radě.

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

Kuchtová chce do sněmovny 

„Celá opozice ve Straně zelených volá po sjednocení,“ myslí si Kuchtová, která už dříve řekla, že chce přispět ke sjednocení strany, ráda by za zelené na podzim kandidovala do sněmovny. Pokud to ale nepůjde, nechce do voleb za každou cenu. Českokrumlovská organizace dnes Kuchtovou nominovala na kandidátku pro podzimní volby, kterou bude projednávat krajská konference.

Liška v sobotu řekl, že chce jednat i se členy Demokratické výzvy, kteří bývalé vedení strany v čele s Martinem Bursíkem kritizovali. Dodal však, že nebude mluvit s těmi, kteří byli vyloučeni. Zástupci frakce výzvu uvítali. V otevřeném dopise uvedli, že jsou připraveni začít okamžitě jednat. Podle Kuchtové je jednou z možností změnit formu frakce, aby byla akceptovatelná pro všechny členy strany včetně vedení SZ.

O vstup zpět do Strany zelených usiluje i Martin Čáslavka. Jeho přihlášku už přijala oblastní organizace zelených v Janově Dole na Liberecku.