Kabinet premiéra Fischera projedná platy ve zdravotnictví

Praha - Kabinet Jana Fischera čeká jednání o zvýšení platů některých zaměstnanců ve zdravotnictví. Změna navazuje na rozhodnutí bývalé Topolánkovy vlády, podle kterého by si zdravotníci měli polepšit o sedm procent, sestry dokonce o patnáct procent. Ministři dnes projednají konkrétní tarifní tabulku, která zvýšení příjmů upraví. Změna by měla začít platit od prvního července.

Zvýšení platů má zabránit odchodu kvalifikovaného personálu 

Navýšení platů má hlavní cíl zamezit odchodu kvalifikovaného zdravotnického personálu z oboru nebo do zahraničí. Kritici předchozímu kabinetu vyčítají, že navýšení přijal a nezajistil na něj dostatek peněz. „Podstatou návrhu je bezodkladné a systémové řešení kritické situace ve zdravotnictví,“ komentovala návrh mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová.

Platy ve zdravotnictví pravděpodobně porostou (zdroj: ČT24)

„Byli bychom rádi, kdyby nám to opravdu nahnalo setry do nemocnic, ale záleží na tom, kolik těch peněz bude a kdo nám je dodá, aby to neskončilo tak jako v minulosti, že se vlastně dělaly přesuny z jednotlivých částek, které jsou k základnímu tarifnímu platu,“ řekla členka prezidia České asociace sester Eva Kvasnicová.

Změnit se má přímo tarifní stupnice platů 

Topolánkova vláda předpokládala, že zdravotníkům zvýší příjmy formou zvláštního příplatku. Tento návrh ale kvůli časové tísni neprošel. Fischerův kabinet proto zvolil jiný způsob a chce tak změnit přímo tarifní stupnici platů. „Měl by být zachován rovný přístup k odměňování zaměstnanců vykonávajících shodnou práci,“ podotkla Filipová.

Po úpravě tarifů by se například průměrný plat zdravotní sestry - 24200 Kč navýšil o dva a půl tisíce.