Vykolejený vlak zkomplikoval provoz na trati u Olomouce, spoje nabíraly zpoždění

Olomouc – Po noční nehodě nákladního vlaku v Olomouci byla skoro půl dne neprůjezdná hlavní trať do Přerova. Před jedenáctou hodinou se podařilo zprovoznit jednu kolej, vlaky během dne nabíraly mezi Olomoucí a Grygovem asi dvacetiminutová zpoždění. Dopoledne byla hlavní trať zcela neprůjezdná a dálkové vlaky jezdily mezi Olomoucí a Přerovem odklonem přes Nezamyslice. Z toho vyplynula dvouhodinová až tříhodinová zpoždění vlaků. Oprava druhé koleje potrvá zřejmě až do úterního dopoledne, uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavel Halla.

Odklonem přes Nezamyslice byl jako poslední vypraven rychlík 702 z Luhačovic do Prahy, další vlaky již jezdí mezi Přerovem a Olomoucí přímo po hlavní trati.

Podle regionální mluvčí Českých drah Kateřiny Šubové nabíraly odpoledne dálkové vlaky a pendolina zpoždění kolem 15 až 20 minut.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Protože nehodu způsobil jiný dopravce, nehodlají České dráhy ani u vlaků zpožděných několik hodin vracet jízdné s výjimkou příplatků na pendolina, který dopravce vrací vždy, když zpoždění spoje přesáhne hodinu. Právě pendolina nebyla během výluky v Olomouci odkloněna přes Nezamyslice, nýbrž jela mezi Přerovem a Českou Třebovou přes Břeclav a Brno. Jejich zpoždění byla podstatně menší, než tomu bylo u jiných vlaků – asi 90–100minutová.

Nejvážněji postihla mimořádnost noční vlak Euronight Slovakia z Košic do Prahy, který od Olomouce odjel zhruba s 200minutovým zpožděním. Další odkláněné rychlíky, expresy, Intercity a Eurocity nabíraly při cestě přes Nezamyslice zhruba dvouhodinová zpoždění. Kvůli vykolejeným vagonům jezdila od rána náhradní autobusová doprava mezi Olomoucí a Přerovem.

Vykolejený nákladní vlak patří společnosti OKD Doprava, složen byl ze dvou lokomotiv a třinácti prázdných cisternových vozů. Podle mluvčího Drážní inspekce Zdeňka Neusara se mimo koleje dostaly tři vagony a předběžné šetření ukazuje na technickou závadu na železničním svršku nebo na některém z vozů. V úterý inspektoři ověří, zda souprava nepřekročila stanovenou rychlost. Na trati vznikla podle předběžných odhadů škoda za 1,5 milionu korun. Škoda na vlaku byla vyčíslena na půl milionu korun.

Po noční nehodě nákladního vlaku v Olomouci byla skoro půl dne neprůjezdná hlavní trať do Přerova.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod