Starostové hrozí kvůli nedostavěné dálnici D11 dalšími blokádami

Hradec Králové - Starostové 15 největších měst Královéhradeckého kraje se dožadují rychlého pokračování výstavby dálnice D11. Například chtějí, aby vláda jmenovala vládního zmocněnce pro výstavbu D11. Zároveň jsou připraveni podporovat projevy občanské neposlušnosti obyvatel v městech a obcích zatížených nadměrnou tranzitní dopravou. Své požadavky sepsali do deklarace, kterou dnes podepsali na konferenci Fórum D11 v Hradci Králové.

Konferenci svolal hradecký hejtman Lubomír Franc (ČSSD). „Dálnice D11 sice vede k hranicím kraje, ale pro potřeby obyvatel kraje plně neslouží. Odmítáme postoj centrálních orgánů, že dálnice není celostátní prioritou,“ řekl Franc. Hradecký kraj je podle něj bez dálnice jen venkovem pod Krkonošemi, „kde silnice končí a dál se může jen lanovkou“. Pokud stát urychleně nezahájí dostavbu dálnice D11 k Hradci Králové a dál k Trutnovu, blokád silnic v kraji zřejmě přibude. A zatímco politici s nimi souhlasí, policie je označuje za nezákonné.

Starostové v deklaraci také žádají obnovení kontrolních dnů ke stavbě dálnice a schválení takzvaného zákona o liniových stavbách, který by odstranil dosavadní problémy se získáváním pozemků. Podporují i zapojení soukromého kapitálu do staveb dálnic. U D11 chtějí, aby se stavěla i po částech tam, kde to bude možné.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Stavba dálnice D11 zatím v roce 2006 skončila tři kilometry před Hradcem Králové před nevykoupenými pozemky farmářky Ludmily Havránkové. Záměr Topolánkovy vlády, aby Pozemkový fond vyměnil deset hektarů farmářky za 253 hektarů státní půdy, se zřejmě nenaplní - byť nová půda má podstatně menší hodnotu za metr čtvereční. Místopředseda výkonného výboru Pozemkového fondu Jiří Blažek na konferenci řekl, že taková směna by byla nezákonná a byla by precedentem pro jiné převody pozemků.

Na konferenci Franc vedle starostů, poslanců a dalších činitelů pozval i zástupce ministerstva dopravy, Ředitelství silnic a dálnic a Státního fondu dopravní infrastruktury. Žádný z nich ale přes původní slib účasti do Hradce Králové nepřijel. Zdůvodnili to tím, že pokračování dálnice závisí na vypořádání pozemků farmářky Ludmily Havránkové, které je nyní v kompetenci ministerstva zemědělství. Hejtman jejich postoj označil za zklamání.

Lubomír Franc
Zdroj: ČT24