Šéf „lovců lebek“ dostal podmíněný trest

Praha - Šéf speciálního policejního pátracího týmu Jan Rybár dostal za zneužití pravomoci veřejného činitele a nepřímé úplatkářství roční trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu tří let. Nepravomocný verdikt dnes vynesl Obvodní soud pro Prahu 10, který muži zároveň uložil pětiletý zákaz činnosti u policie. Rybár podle obžaloby přijal ve dvou případech od Vietnamců letenky do jejich vlasti a na oplátku jim zařídil přednostní vyřízení víz do Česka. Případ od počátku provází spekulace, že obvinění je vykonstruované a vedené snahou odstranit Rybára z funkce. Ten se proti rozsudku odvolal. Vadí mu, že soudce podle jeho slov vůbec nepřihlédl k důkazům, které mu předložil.

Rybár podle obžaloby odcestoval do Vietnamu v lednu 2006 a v únoru 2007 na náklady Vietnamců, kteří v ČR vystupují pod přezdívkami Luboš a Robert. V prvním případě prý kontaktoval pracovnici konzulátu Ilonu Jindrovou, prokázal se jí jako policista a požádal ji, aby urychlila vyřízení žádostí o vízum u 12 lidí, údajně Lubošových zaměstnanců. Jindrová mu vyhověla. Při druhé cestě podle spisu Jindrovou opět navštívil. Kvůli jejímu komisnímu chování ale údajně svou žádost nakonec nepřednesl, a o zneužití své pravomoci se tak pouze pokusil.

U policie vedl Rybár až do svého obvinění elitní tým „lovců lebek“, který pátrá po nejhledanějších zločincích. Nyní je postaven mimo službu a s obžalobou nesouhlasí. V roce 2006 jel podle svých slov do Vietnamu se zpravodajským úkolem, kterým ho pověřil Úřad pro zahraniční styky a informace. Před soudem uvedl, že nešlo o služební cestu, ale dovolenou, takže letenku v ceně 34 tisíc korun si platil z vlastních úspor. Využil prý jen množstevní slevu, kterou měl k dispozici jeho známý Luboš.

Ve Vietnamu navštívil Rybár české velvyslanectví, kde se setkal mimo jiné s Jindrovou. Přiznal sice, že zavedl řeč na problematiku víz, údajně ale proto, že se vietnamskou menšinou pracovně zabývá už řadu let a chtěl si o věci odborně pohovořit. Jindrová mu prý pak sama navrhla, aby Luboš později přišel s vízy svých zaměstnanců, že jeho problém vyřeší.

O rok později údajně podnikl cestu do Vietnamu s rodinným přítelem Robertem. Na velvyslanectví šel služebně a s Jindrovou měl údajně roztržku kvůli způsobu zasílání pracovní pošty. U soudu zdůraznil, že před návštěvou velvyslanectví nikomu nesliboval získání jakýchkoliv výhod ohledně víz. Soudce Ondřej Lázna ale Rybárově obhajobě neuvěřil: „Důkazy nevzbuzují pochybnosti o tom, že se věc stala tak, jak byla žalována.“

Velvyslanectví České republiky ve Vietnamu
Zdroj: ČT24/www.mzv.cz