Zástupci Oxfordské univerzity lákali v Praze české studenty

Praha - Absolvovat prestižní světovou vysokou školu je snem čím dál většího počtu studentů z Česka a jejich touha nemusí být nereálná. Zahraniční univerzity mají o zdejší maturanty zájem a lákat je sem jezdí třeba zástupci z věhlasného Oxfordu nebo Cambridge. Na prvně jmenovanou univerzitu míří každý rok zhruba dvacítka českých studentů, kteří studují politiku, ekonomii, management nebo přírodní vědy. Od konce II. světové války pak absolvovalo Oxfordskou universitu zhruba 90 Čechů.

Prvním rokem studuje matematiku na věhlasné univerzitě v Cambridge Dalimil Mazač, který před pár dny složil úspěšně poslední zkoušku prvního ročníku. „Základním stavebním kamenem toho přijímání je interview, ale aby na něj člověka nejdřív pozvali, musí vyplnit spoustu přihlášek a napsat o sobě takový motivační dopis,“ popisuje úskalí příjimacího řízení Dalimil. Podle něj je těžší druhý ročník, kdy si student musí sehnat peníze na studium. Včetně ubytování vyjde rok studia na Cambridgi zhruba na 200 tisíc korun, na velkou část lze ale získat stipendia od britské vlády nebo půjčky.

Konkurenční Oxford poznal zevnitř Jiří Kindl, který absolvoval roční postgraduální studium práv. I on si v porovnání s přeplněnými posluchárnami českých univerzit pochvaluje hlavně individuálnější přístup učitelů ke studentům. „České školy by v tom hodnocení dopadly velmi špatně, což je dáno tím, že tam jsou naprosto jiné možnosti jak z hlediska pedagogů, kteří jsou vám schopni předávat znalosti, tak z hlediska zdrojů, ke kterým máte přístup,“ domnívá se Kindl.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Titul z prestižní zahraniční univerzity otevírá absolventům dveře u mezinárodní firem, zájem proto i přes finanční náročnost roste. Na dnešní seminář se zástupci Oxfordské univerzity dorazilo sedmdesát zájemců. Ti doufali, že získají širší uplatnění a navíc si zlepší i angličtinu. „Jejich výsledky jsou vynikající, pracují pak v Británii, ve světě nebo se vrací do Česka - zájem o ně má mnoho zaměstanavatelů,“ vysvětluje Cat Murdochová z Oxfordské univerzity.

Oxfordská univerzita
Zdroj: ČT24
Vydáno pod