Komorous: Extremisté v policii by se dali spočítat na prstech jedné ruky

Praha - První náměstek ministra vnitra Jiří Komorous odmítl v dnešním Interview ČT24 spekulace o rozšíření stoupenců radikálních pravicových ideologií mezi policisty. Podle Komorouse by se dali radikálové v policii spočítat na prstech jedné ruky. Policie také chystá zavést ostřejší preventivní opatření, aby možnému výskytu stoupenců neonacismu v bezpečnostních složkách zabránila.

„Troufal bych si tvrdit, že takto (extremisticky) vyhranění policisté by se dali spočítat na jedné ruce, jsou-li v policii vůbec,“ řekl Komorous.

Boj proti možnému proniknutí radikálů do policie bude součástí jedné ze tří specializovaných policejních skupin zabývajících se bojem proti extremismu. Podle Komorouse by chystaná preventivní opatření mohla mít podobu přísných přijímacích vyšetření nebo zjišťování krátkodobé minulosti. Z taktických důvodů však náměstek ministra Martina Peciny nechtěl uvést podrobnosti. O možném výskytu extremistů v řadách policie v minulosti neví.

Interview ČT24

Kocáb o neonacistech v armádě i policii mluvil už v dubnu

Diskuse o vzestupu extremismu mezi policisty nově odstartovala páteční zpráva o podezření několika brněnských policistů z blíže nespecifikované závažné trestné činnosti. O možných spolupracovnících extremistů v řadách policie hovořil koncem dubna i ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Pravicoví radikálové jsou podle něj také armádě.

Podle politologa Miroslava Mareše se sympatizanti krajní pravice občas objeví i ve službách městské policie. Z minulosti jsou známy případy strážníků z Prahy a Pardubic, kteří kvůli napojení na neonacisty museli z řad městské policie odejít.

Pecina píše starostům: Zakročme proti extremismu společně

Pro celorepublikový boj proti extremismu je podle Komorouse nejdůležitější spolupráce mezi policií a radnicemi jednotlivých měst. Ministr vnitra Martin Pecina proto chystá dopis starostům a primátorům, v němž je požádá, aby pověřili jednoho konkrétního úředníka problematikou extremismu. Pomoct by s tím úředníkům měl manuál, který si nechalo vnitro vypracovat a podle Komorouse jej bude průběžně aktualizovat.

Pro celou republiku pak má být stanoven kompetent a koordinátor, který bude zabezpečovat i jednotný výklad práva. Analýzu o právních mezerách při potírání radikálů nyní vypracovává další expertní skupina ministerstva, v níž sedí i soudci a státní zástupci.