Lidovci bojují o místa na kandidátce do předčasných voleb

Praha - Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda je přesvědčen, že Česko ztratí šanci na obsazení zajímavého portfolia evropského komisaře, pokud s nominací bude čekat až na podzim. Česko podle něj prohraje jakoukoli šanci na zisk zajímavého portfolia a může dostat tak nanejvýš "komisaře pro autoprovoz či řízení vrátnice", pokud se na jménu nedohodne co nejdřív a neoznámí svůj návrh v den zvolení šéfa komise.

Podle Svobody je možné, že se sociální demokraté a ODS dohodly na odkladu debaty o českém eurokomisaři až na dobu po předčasných sněmovních volbách, tedy na druhou polovinu října, a podle výsledku pak bude nominován ten, kdo ve sněmovních volbách prohraje.

Podle lidovců by úřednická vláda neměla čekat, protože nelze jednat o svěřeném portfoliu, pokud Bruselu Česko nenabídne „obličej“. „Je to úkol vlády, jsme ochotni podpořit dobrého kandidáta, jestli budeme čekat do doby po volbách, tak si nad námi Evropa ukroutí hlavu,“ uvedl Svoboda, který sám o kandidatuře na jaře před zvolením do čela KDU-ČSL uvažoval.

V Praze bude pravděpodobným lídrem kandidátky Cyril Svoboda

Lídry kandidátek už znají lidovci v osmi krajích. Jasno zatím nemají například v Praze, i když podle všeho zde KDU-ČSL povede předseda strany Cyril Svoboda, který v hlavním městě kandidoval i v minulých volbách. „Praha je výzva, je to centrální obvod, a proto je to místo pro nejsilnějšího kandidáta,“ konstatoval předseda strany KDU-ČSL Cyril Svoboda.

Lidoveckého předsedu v Praze ale čeká tvrdá konkurence. ODS už avizovala jako svého lídra Davida Vodrážku, zelení nejspíš nasadí Ondřeje Lišku a kandidátku nově vzniklé TOP 09 v Praze pravděpodobně povede exministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Podle červnového průzkumu agentury STEM by lidovce volilo 6,2 procent lidí. Ve sněmovně by tak získali 11 křesel. Teď jich mají osm.

Výběr kandidátů komplikují odchody poslanců

V některých krajích komplikují výběr čelních představitelů kandidátek odchody členů strany do Kalouskovy TOP 09 - například v Brně již stranu opustila zhruba padesát lidovců, včetně čelních představitelů. Místopředseda strany Jiří Carbol to však nevidí jako problém, protože se tím vyčistila atmosféra ve straně a navíc další lidé naopak přicházejí.

Carbol také ve Studiu 6 upozornil, že v jiných krajích se většinou jedná o jednotlivce, kteří se rozhodnou stranu opustit. „Vzhledem k tomu, že KDU-ČSL má v celé republice takřka 40 tisíc členů, je to jen kapka v moři,“ dodal Carbol.

Miroslav Kalousek a Jaromír Drábek
Zdroj: ČT24