Publicista Uhl prohrál spor s Veseckou

Praha - Publicista Petr Uhl neuspěl ve sporu s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou. Vesecká tudíž nemusí veřejně prohlásit za nepravdivý svůj výrok, kterým označila informace v Uhlově článku v deníku Právo týkající se kauzy bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka za lživé. S konečnou platností o tom dnes rozhodl pražský vrchní soud.

Odvolací senát potvrdil verdikt Krajského soudu v Hradci Králové, který publicistovu žalobu zamítl loni v říjnu. Oba soudy shodně uvedly, že nejvyšší státní zástupkyně v televizním pořadu Otázky Václava Moravce vyslovila svůj názor, na což má nárok. Pořad byl navíc podle předsedkyně senátu Ludmily Říhové specifický, moderátor prý Veseckou hned po jejím tvrzení přerušil. „Nemohla tedy vysvětlit svůj výrok,“ prohlásila soudkyně.

Uhlův článek obsahoval nepravdivé údaje

Nejvyšší státní zástupkyně také měla podle Říhové pro své tvrzení důvod. Články prý opravdu obsahovaly nepravdivé údaje a Uhl jako novinář musel počítat i s nesouhlasnými názory. „Nedošlo k zásahu do osobnostních práv, jeho čest nebyla poškozena,“ uzavřela odůvodnění svého rozsudku soudkyně.

Uhlova právnička Helena Svatošová ale s verdiktem nesouhlasí. Podle ní nebylo tvrzení Vesecké hodnotící, ale skutkové - tedy takové, u kterého lze prokázat, zda je pravdivé, nebo ne. Nejvyšší státní zástupkyně podle právničky navíc použila velmi silná slova a vyvolala dojem, že Uhl pravidelně a záměrně lže.

Jádrem sporu je Čunkova kauza

Vesecká v listopadu 2007 v diskusním pořadu České televize kritizovala Uhlův článek nazvaný Pro Veseckou - třikrát a dost. „A v tom článku tak, jak bývá už v poslední době… celkem pravidlem u pana Uhla, jsou zveřejňovány a prezentovány nepravdy, dezinformace a lži,“ prohlásila Vesecká.

Uhl psal v Právu o rozhodnutí Vesecké odejmout dozor nad trestní věcí obviněného bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka přerovskému státnímu zástupci Radimu Obstovi a přikázat ji do Jihlavy Arifu Salichovovi. Publicista například napsal, že Vesecká mate veřejnost. Dále uvedl, že by texty rozhodnutí o odnětí a předání věci, o zastavení trestního stíhání i o zrušení tohoto zastavení měly být zveřejněny.

Vrchní soud
Zdroj: ČT24/Adéla Pobořilová
Vydáno pod