Systém hlášení nehody eCall je stále v nedohlednu

Praha - Systém eCall, který měl po dopravní nehodě sám přivolat automaticky pomoc, se oddaluje. EU plánuje jeho spuštění už od roku 2005, ale zatím je vše na mrtvém bodě, uvedly dnešní Lidové noviny. Podle Evropské komise by něco podobného mohlo na evropských silnicích zachránit až 2 500 životů ročně. Jistý není ani souhlas všech zemí, kterých se projekt týká. Své pochybnosti vyjádřili i zástupci Francie. Zatím se ostrý start systému odsouvá na rok 2011.

Princip eCallu je založený na tom, že je v palubní desce auta zabudována jednotka GSM, která při nehodě spojené s vystřelením airbagů automaticky vytočí tísňové číslo a přivolá tak pomoc. Jestliže budou cestující ve voze při vědomí, mohou sami nahlásit informaci o své situaci. Ještě předtím by GSM jednotka informovala záchranáře o poloze vozu, jeho typ, poznávací značku, počet osob a druh paliva. Systém by tak mohl zabránit zbytečným úmrtím při nehodách, které nemají svědky.

Systém eCall by zvedl výrobní náklady na každé auto o 150 eur. O jeho zavedení do povinné výbavy auta se uvažovalo už v roce 2007. Jednání o projektu zatím uvízla na mrtvém bodě. Zdaleka není ani dohodnuto, jaké údaje předávat. Řada informací by mohla být zneužita. Start systému se nyní plánuje na rok 2011.