Poslance ODS Vilímce údajně surově zbil opilec

Plzeň - Poslance ODS Vladislava Vilímce v pondělí pozdě večer v Plzni údajně surově zbil neznámý podnapilý muž. Podle poslance ho útočník poznal na ulici a zaútočil na něj jako na představitele ODS, jejíž politiku prý odsuzoval. Trestní oznámení ale Vilímec podávat nebude, i když to původně zvažoval. Poslanec z incidentu vyvázl pouze s pohmožděninami, lékařská vyšetření neobjevila žádná vnitřní zranění. Možnost, že útok souvisel s primárními volbami občanských demokratů, Vilímec odmítl. Útočníka popsal jako padesátiletého, urostlého muže. Informaci přinesl server iDnes.cz.

„Poznal mě jako politika. Byl surový, brutální,“ popsal událost Vilímec, který byl do Poslanecké sněmovny zvolen v Plzeňském kraji. Incident se odehrál v Prešovské ulici v pondělí kolem 21:30 bezprostředně po regionálním sněmu ODS, kde se rozhodlo o pořadí na kandidátce ODS pro podzimní předčasné volby do sněmovny. Útok na Vilímce odsoudili krajští politici. „To je hrozné. Rána vejcem nebo rána pěstí nejsou argumenty,“ řekl krajský šéf ČSSD a poslanec Václav Votava.

Politik a konkrétně poslanec se nestal terčem fyzického útoku poprvé. Mezi nejznámější případy patří útok údajně několika mužů na někdejšího poslance ČSSD Pavla Dostála, jehož v roce 1997 napadli a pořezali v obličeji poblíž pražského malostranského sídla sněmovny. Před třemi roky zase neznámí útočníci zbili místopředsedu KSČM Jiřího Dolejše, který se musel podrobit dvěma operacím oka.