Kino Světozor připomíná studentům hrůzy holokaustu

Praha - Hrůzy holokaustu a nacistické zločiny připomíná tento týden v pražském kině Světozor studentům přehlídka filmů významných českých dokumentaristů. Na filmovém plátně ožijí v pěti snímcích osudy obětí krutého vyvražďování i těch, kteří se zločinnému rasistickému režimu dokázali postavit. Své filmy představí Olga Sommerová, Pavel Štingl, Helena Třeštíková, Břetislav Rychlík a Lukáš Přibyl. Projekce jsou určeny žákům vyšších ročníků základních škol a středoškolským studentům. Každá projekce bude spojena s besedou s režisérem filmu.

„Projekce jsou součástí projektu Příběhy bezpráví společnosti Člověk v tísni, který mladým lidem přibližuje nedávné dějiny československého státu. Akce, pořádaná ve spolupráci s Nadací Forum 2000, je zároveň doprovodným programem mezinárodní konference k osudu majetku obětí holokaustu, která se uskuteční od 26. do 30. června v Praze,“ uvedl ředitel programu Jeden svět na školách Karel Strachota. Téma nabývá podle něj na důležitosti i vzhledem k pokračujícímu nárůstu vlivu populistických a neonacistických skupin ve společnosti.
   
„Opakovaně dochází ke zkreslování historických událostí a překrucování minulosti. To platí pro holokaust i poválečné totalitní období. Projekce dokumentárních filmů proto budou doplněny filmovými sestřihy z vystoupení a demonstrací současných extremistických uskupení. Z nich je zřejmé, že rasismus a antisemitismus nejsou prázdné pojmy,“ dodal Strachota.

Filmový týden zahájily včera dopoledne dvě projekce dokumentu Sedm světel režisérky Olgy Sommerové, který oživuje vzpomínky židovských pamětnic na holokaust a druhou světovou válku. Úterní projekce patří snímku O zlém snu, který natočil Pavel Štingl. Životní příběh Hedy Blochové představí ve středu dokument Hitler, Stalin a já Heleny Třeštíkové.

Čtvrteční film nazvaný Ó, ty černý ptáčku režiséra Břetislava Rychlíka se zabývá osudy Romů během druhé světové války, pro které byly na českém území zřízené dva koncentrační tábory. S pomocí vzpomínek pamětníků a archivního materiálu dokument rekonstruuje plastický obraz o skutečné podobě tohoto záměrně zapomenutého holokaustu.

 
Projekce završí v pátek nejnovější z filmů režiséra Lukáše Přibyla, který se věnuje méně známým pracovním a vyhlazovacím táborům. Dokument Zapomenuté transporty do Polska přibližuje spletité osudy několika mužů a žen z Československa zavlečených do polských lágrů.