Politici přiznali majetek, Řebíček má vilu za 126 milionů

Praha - Poslanci a senátoři se ve svých majetkových přiznáních za loňský rok hlásí k milionovým hypotékám, nákupu luxusních nemovitostí i netradičním darům. Bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček například z prodeje akcií zakoupil italskou nemovitost za více než 126 milionů korun a dům v Dubaji za osm milionů korun. Mezi senátory vévodí díky rodinnému jmění už tradičně bývalý ministr zahraničí a lídr nové strany TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Na pronájmech nemovitostí v Česku, Německu a Rakousku dostal loni Schwarzenberg přes osm milionů korun, přes 140 tisíc korun měl z německého důchodu a úroků. Za 1,1 milionu korun koupil dům a pozemky v Čimelicích, čtyři desítky větších či menších pozemků získal jako náhradu.

Jedním z nejúspěšnějších ve splácení dluhů byl loni předseda ČSSD Jiří Paroubek. V loňském roce snížil své předchozí závazky přibližně o 3,1 milionu korun, ke konci roku mu tak zbývalo doplatit úvěr ve výši 620 048 korun. „Je to jednoduché, …auto jsem prodal, proto neplatím leasing. Byt jsem převedl na syna a spolu s ním jsem na něj převedl také hypotéku,“ vysvětlil Paroubek. Naopak pouze 300 tisíc korun z více než čtyřmilionové hypotéky splatil loni šéf ODS a bývalý premiér Mirek Topolánek. Mezi netradiční přiznané dary patří například historický zvon v hodnotě 30 tisíc korun, který dostal bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Bohuslav Sobotka koupil byt za sedm milionů

V kolonce „nesplacené finanční závazky“ již několik let zůstává také dluh bývalého ministra vnitra Ivana Langera (ODS) olomouckému podnikateli Ivanu Kyselému, který mu v roce 2000 půjčil dva miliony korun. Langer mu loni dlužil ještě 1,1 milionu korun. Zároveň měl nesplacenou hypotéku ve výši 4,66 milionu korun. Hypotéku ve výši zhruba 1,48 milionu korun loni splácel i předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka. Společně s manželkou loni zakoupili byt v hodnotě sedm milionů korun.

Ze senátorů hypotéky splácejí z ODS Daniela Filipiová (1,8 a půl milionu korun), z KDU-ČSL Václav Jehlička a Jiří Čunek (oba 1,2 milionu korun). Šéf ústavně-právního výboru Jaroslav Kubera (ODS) získal loni jako teplický primátor odměnu téměř 801 tisíc korun a zhruba 142 tisíc korun za členství v dozorčí radě Severočeské vodárenské společnosti. Předseda senátorů ČSSD Petr Vícha jako bohumínský starosta dostal odměnu 481 tisíc korun.

Rath majetkové přiznání ještě nepodal

Politici a státní úředníci musí podat majetková oznámení za loňský rok do konce června. K dnešnímu dni tak zatím neučinil například poslanec a středočeský hejtman David Rath (ČSSD). Veřejní činitelé mají v majetkových oznámeních uvádět například, zda podnikají, vedlejší příjmy nad 100 tisíc korun, akcie a podíly v obchodních společnostech nad 50 tisíc korun.