Stížnost na divadelního ředitele Golata: K dívkám se měl chovat neslušně

Ostrava - Nedávno odvolaný ředitel Národního divadla moravskoslezského Luděk Golat čelí stížnostem bývalých členek dětského operního souboru za nevhodné chování. Při zájezdu souboru do Švýcarska v roce 1998 si měl dívky podle jejich výpovědí zvát na pokoj a vyžadovat od nich polibky. Golat ve funkci ředitele skončil 16. června poté, co jej za hromadící se personální problémy a manažerská pochybení odvolali ostravští radní.

Narušování intimní sféry se prý Golat dopouštěl opakovaně. „Skupinu pěti děvčat si pozval na pokoj, při té příležitosti nám nabídnul alkohol, připili jsme si na tykání a v rámci toho tykání se s námi chtěl i políbit. Z jeho strany se jednalo o takový větší polibek,“ vzpomíná bývalá členka dětského operního studia.

Golatovo chování potvrzuje i vedoucí dětského operního studia Lenka Živocká, podle níž se tak choval i na zkouškách. „Používal slova typu 'to je ten zadeček, tady jsou prsíčka a ty pusinky'. Bylo to řečeno takovým způsobem, že to bylo velmi nepříjemné,“ řekla Živocká.

Reportáž Kristiny Stašvikové (zdroj: ČT24)

Golat obvinění kategoricky odmítá a označuje je za cílenou mediální kampaň. „Zvažuji právní kroky proti této kampani,“ informoval bývalý ředitel Národního divadla moravskoslezského s tím, že zvažuje podání žaloby na ochranu osobnosti a podání žádosti o odpověď podle tiskového zákona.

Z univerzity přicházejí stížnosti 

Stížnost na Golatovo chování přišla i od studentů ostravské univerzity, kde Luděk Golat vyučoval herectví. Podle výpovědi jedné z bývalých studentek se měl dopustit sexuálního obtěžování. „Seděli jsme sami na zkoušce, začal mě osahávat, v tu chvíli opravdu nevíte, jestli se zvednout, začít křičet, dát facku, nebo držet,“ svěřila se bývalá studentka. Golat se brání: „Fyzický kontakt nemohu vyloučit, každý režisér někdy s někým pohne.“

Golat je navíc spojován s deset let starou amatérskou videonahrávkou, na které jeho exmanželka souloží s mladým mužem a kolem dvojice se chvíli mihne i malé dítě. Tu již vyšetřuje policie.

Golat skončil po auditu ostravské radnice

Obvinění z nevhodného chování poprvé vznesli členové operního souboru, kteří si stěžovali na vulgární nadávky nebo na příliš naturalistické ztvárňování erotických scén, které Luděk Golat vyžadoval. Část operního souboru také sepsala petici, v níž požadovala Golatovo odstoupení. Za ředitele se však postavilo 200 dalších zaměstnanců divadla. Po personálním auditu, který nařídilo město, nakonec Golat o místo ředitele přišel.