Zlomeného vazu se čeští řidiči nebojí a nepoutají se

Praha – Navzdory častým demonstracím následků nepřipoutání se v autě jsou bezpečnostní pásy v Česku stále méně populární. Policie za první půlrok přistihla o deset tisíc nepřipoutaných lidí více než loni. Ti přitom při nehodách umírají čtrnáctkrát častěji než lidé, kteří pásy použijí. Dopravní experti nyní vyzývají lidi, aby se připoutali alespoň při cestě na letní dovolenou a zároveň upozorňují, že řidiče může zabít i tělo nepřipoutaného spolujezdce. Osmdesátikilový člověk vymrštěný kupředu po záporném zrychlení o 42 kilometrů totiž náhle váží přes dvě tuny.

Některé studie uvádějí, že v Česku se na zadním sedadle poutá jenom zhruba třetina cestujících. Hrozba dvoutisícové pokuty ani odebrání dvou bodů za nepřipoutání řidiče nezabírá. Statistiky se letos zhoršily i proto, že se policie nyní na pásy zaměřila.

Přesvědčit lidi k používání pásů má také jeden z klipů Nemyslíš, zaplatíš: Rodiče jedou do divadla, žena vzadu se nepřipoutá, po srážce je vymrštěna, zlomí vaz manželovi a sama také umírá. Jejich syn tak končí v dětském domově.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Kromě pásů odborníci před cestou na dovolenou připomínají také povinnost převážet děti ve vhodných autosedačkách. Při nárazu v 50kilometrové rychlosti bez sedačky totiž na dítě působí síly odpovídající zhruba pádu z třetího patra budovy.