Soud bude zkoumat, jak Pitr získal firmu Setuza

Praha - Městský soud v Praze se v polovině července začne zabývat případem transakce, jejímž prostřednictvím získal uprchlý podnikatel Tomáš Pitr ústeckou firmu Setuza, dnes přejmenovanou na STZ. Případ byl pozdržen nejednotným postupem orgánů činných v trestním řízení. Pitrovi a jeho společníkovi Michalu Zouharovi hrozí za porušování povinností při správě cizího majetku až osmileté vězení.

Pitr a Zouhar jsou podezříváni, že místo akcií Setuzy zkrachovalé Investiční a poštovní bance nabídli bezcenné papíry jiné společnosti. „Jsou obžalováni za znehodnocení ovládané společnosti a vyvedení akcií Setuzy,“ uvedla soudkyně Eva Brázdilová.

Devět let trvalo, než se případ dostal k soudu

Pitr opět povolán k soudu (zdroj: ČT24)

Trvalo devět let, než se případ dostal k soudu. Policie, státní zastupitelství i soudy se nemohly shodnout, jaký trestný čin Pitr spáchal, a později se přely, zda skutek již nebyl promlčen. Policie s obviněním Pitra se Zouharem uspěla až počtvrté. Státní zástupkyně totiž obvinění třikrát zrušila, potřetí kvůli promlčení, vrchní státní zastupitelství však přikázalo ve stíhání pokračovat. Později zastavila případ pro promlčení soudkyně Eva Brázdilová, ale Vrchní soud její rozhodnutí zrušil. „Jsou obžalováni za znehodnocení ovládané společnosti a vyvedení akcií Setuzy,“ uvedla Brázdilová.

Pitr, který je považován za jednoho z nejbohatších Čechů, byl již dříve spolu s dalšími muži odsouzen za daňové delikty k pětiletému trestu, do vězení však nenastoupil. Již více než rok a půl se před českou justicí skrývá zřejmě ve Švýcarsku. Objevují se ale informace o tom, že do Česka jezdí a dokonce tu zakládá nové firmy.

Tomáš Pitr
Zdroj: ČT24
Vydáno pod